IMG_2696_mic
Inca una cu vinete si urmeaza un desert. Promit! De data asta, vinetele s-au intalnit cu carnea tocata si au facut un bairam turcesc in cuptor cu toate condimentele din sertare.

Vinetele umplute cu carne se fac foarte rapid, cuptorul fiind iarasi maestrul de ceremonii.

Am folosit 5-6 vinete potrivite. Sunt mai bune vinetele mai mici.
IMG_2657_mic

Ingrediente pentru umplutura

700 de gr carne tocata amestec (porc si vita)
1 ceapa alba
cateva linguri de ulei
1 ligurita de negrilica (sau chimen)
1/2 lingurita de scortisoara
un varf de lingurita de nucsoara
500 ml suc de rosii
2 foi de dafin
1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita oregano uscat
patrunjel
mozzarela sau cascaval sau branza de burduf
un iaurt
sucul si coaja de la o lamaie

Metoda

Vinetele le-am taiat pe jumatate, le-am crestat pulpa cu un cutit, am pus sare si ulei si le-am dat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 35 de minute.
IMG_2679_mic
Intre timp am facut compozitia de carne.
Am calit ceapa taiata marunt cu semintele de negrilica si foile de dafin in cateva linguri de ulei.
Am adaugat carnea si am prajit-o pe foc mare pana si-a evaporat toata apa si s-a rumenit usor.
IMG_2676_mic
Apoi am pus sosul de rosii si toate celelalte ingrediente (cimbru, oregano, scortisoara, nucsoara). Amestec si las sa fiarba totul cu capac deasupra pentru vreo 20-25 de minute.
La final am dat la o parte cu o lingura o parte din pulpa vinetelor lasand suficienta pulpa totusi pe coaja ca sa sustina umplutura. Am adaugat jumatate din pulpa extrasa in compozitia de carne si am amestecat. Am pus si patrunjel tocat si apoi am umplut jumatatile de vinete. Am adaugat bucati de branza de burduf sau cascaval sau mozzarella si am pus in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute.
IMG_2690_mic
IMG_2695_mic

Vinetele merg foarte bine cu un sos de iaurt (2% grasime) amestecat cu ulei de masline si sucul de la o lamaie. Adaugam si coaja de la lamaie. Amestecam pana se omogenizeaza si punem peste vinata umpluta sa o racoreasca.
IMG_2706_mi