IMG_2651_mic
A scazut ritmul verii. Incepe sa isi arate paturile racoroase toamna. Incepe partea de belsug a anului. Piscinele se umplu de gogonele si vinete coapte, zacusca ia loc in sezlonguri si isi cauta borcanul pentru la iarna. Atentie la sucul de rosii! Pateaza!

In acest context de schimbare a bioritmului si pregatire pentru supravietuirea de iarna am cules cateva vinete din gradina si am ales o scurtatura. Din ce in ce mai des, prefer scurtaturile, dar nu-i nimic, intr-o zi o sa merg si pe drumul cel lung. O sa fie un road movie cu galbenus de ou si fileuri de lup de mare, probabil. Sarea sa nu lipseasca si sa nu fie iodata. Sau sa fie? Am citit zilele asta ca si sarea iodata ar fi o mare problema, ca de fapt face mai multe probleme decat rezolva, dar cine mai sta sa ia in seama toate informatiile care se scurg din degetele oamenilor.

Ramasesem la vinete si scurtatura lor; da, in cuptor, la grill vinetele se transforma sub puterea caldurii.
Vinetele de la Buftea sunt mai mici si mai dulci si mai bune pentru preparate in stil arabesc (in care putem folosi jumatati de vinete umplute cu carne sau alte legume si sosuri).
IMG_2637_mic

De data asta am taiat vinetele in felii de 1 cm pe lungimea legumei. Le-am pus intr-o tava si le-am stropit cu ulei de masline si cu sare si apoi cu chimen si negrilica (negrilica este un condiment asemanator chimenului, dar mai light ca aroma, in schimb, are o textura mai prietenoasa cu maselele omului).

Am incins grill-ul de la cuptor si am pus tava sub grill pentru 5 minute. Dupa 5 minute am intors vinetele si le-am mai stropit o data cu ulei si sare si am aruncat deasupra cimbru uscat. Am mai lasat inca 5-6 minute pana feliile s-au rumenit si inmuiat definitiv trecand in starea de gratie.

Le-am scos din cuptor. Ele merg consumate chiar si asa simple pe o felie de paine, dar merita adaugat putin dichis arabesc in poveste.
IMG_2633_mic

IMG_2629_mic

Pentru asta am facut un sos din iaurt (2%) – 200 ml, tahina (o lingura), 4 catei de usturoi, 4 linguri de ulei de masline si o legatura de patrunjel tocat marunt.
IMG_2644_mic

Vinetele le-am impanat in farfurie cu felii de rosii. Am pus deasupra sosul de iaurt si tahina si am inceput rapirea din serai. Nimeni nu rezista in fata toamnei.