_mic
IMG_3220_mic
Undeva pe rândul din faţă al tarabelor din Piaţa Domenii încă mai poate fi găsit. Acolo printre mere, prune si gutui se mai găsesc încă zmeurile. Roz, în casolete de 400 de grame, la preţul de 10 lei, în aceste fructe se găseşte cea mai delicată stare a naturii. Nu degeaba, până şi ursul e atras de ele în pădure. Pentru rulada care va fi descrisă în continuare o să fie nevoie exact de o casoletă de zmeură de 400 de grame. Deci, fuguţa la piaţă până nu vine îngheţul sau mor babele care o culeg.

Rulada cu ciocolata si zmeură este foarte interesantă pentru că nu conţine niciun gram de făină. Ce bine, vor spune grăsuţii ca mine, sătui să întindă untul pe pâine. Era si timpul pentru o divagaţie. Se cerea o pauză de la gluten şi carbohidraţi. Păi, da, se cerea. Şi uite că i-am găsit făinii un înlocuitor, bine, nu eu personal, un francez obsedat de dulciuri (Eric Lanlard), iar înlocuitorul magic este ciocolata. Da, am evitat cât am putut cuvântul ăsta, dar nu cuvântul e cel care îmi face probleme, cât mai ales obiectul denumit. Îmi place aia cu multă cacao, peste 70%. Unii spun că nici nu îngraşă aşa de mult. Vrăjeală maximă.
IMG_3083_mic
IMG_3241_mic
Deci, asta e, făina va fi înlocuită de ciocolată neagra în această reţetă.

Desertul presupune 3 componente: blatul, crema şi zmeura.

Ingrediente

Pt blat

200 grame ciocolata neagra (peste 70%)
6 ouă separate
160 grame zahăr tos
o pastaie de vanilie
2 linguri de cacao dată prin sită

Pt cremă
250 gr mascarpone
100 grame smântână pt frişcă

Pt siropul de înmuiat blatul

50 grame zahăr tos
50 ml apă
zeama şi coaja de la 1 limetă

400 de grame de zmeură

Metoda

Am uns o tavă cu unt. Am pus hârtie de copt în ea. Am încins cuptorul la 180 de grade.
Pe bain marie am topit ciocolata neagra. În timp ce se topea ciocolata am frecat cele 6 galbenuşuri cu zahărul până s-a făcut o cremă galben pal dublă ca volum. Am adăugat conţinutul unei păstăi de vanilie şi am pus totul peste ciocolata topită. Am amestecat bine.

Albuşurile le-am bătut spumă bine până au făcut vârfuri ţepene. Am adăugat o lingură bună din spuma de albuş la compoziţia de ciocolată şi am amestecat ca la bezea cu o spatulă aducând compoziţia de pe margini în interior. Amestecăm până se omogenizează apoi adăugăm totul peste restul spumei de albuş. Amestecăm bine. La final am pus şi pudra de cacao cernută şi am încorporat totul pînă a rezultat o crema ca o lavă (seamănă cu compoziţia de lava cake). Am pus în tavă şi am nivelat uşor cu spatula ca să distribui egal compoziţia.

A intrat la cuptor pentru 20 de minute.

După ce am scos tava din cuptor am acoperit blatul din tavă cu o hârtie de copt si deasupra am pus un prosop umed. Am lăsat blatul să se răcească. După ce s-a răcit am pus zahăr pudră peste şi am acoperit cu o hârtie înainte să răstron tava.
IMG_3116_mic
Am răsturnat baltul apoi l-am uns cu siropul de zahăr si limetă (am topit zahărul cu apa până a devenit un sirop care făcea bule apoi am adăugat coaja şi zeama de limetă).
IMG_3118_mic
Peste blat am pus crema de mascarpone frecată cu smântână. Deasupra am pus zmeura şi am rulat cu atentie totul. Se va crăpa pe alocuri, dar la final ruloul arată bine. Eu l-am rulat în hârtie si am pus şi prosopul de bucătărie deasupra.
IMG_3136_mic
L-am lăsat la rece 2-3 ore.

După ce l-am scos de la rece a fost mai dificil.
Nu ştiam dacă mai are rost să îl tai felii sau să îl mănânc aşa cum e.
IMG_3199_mic
IMG_3202_mic
IMG_3211_mic
IMG_3236_mic

E unul din cele mai bun deserturi din toamna asta. Şi are gust de vară.
Bucuraţi-vă de zmeură!