IMG_0051_mic_text
Am facut un efort si mi-am cumparat o masina de facut inghetata. Acum va trebui sa fac si mai mult efort ca sa ma abtin de la inghetatele care se pot face cu aparatul asta.
Acum vreo 3 sau 4 ani vizitam San Gimignano, un orasel medieval perfect din Toscana. Acolo am mancat cea mai buna inghetata din lume (bine, si proprietarii gelateriei aveau vreo cateva titluri de campioni mondiali la facut inghetata). Deci nu era o intamplare ca era asa buna. Dupa intamplarea asta mi-a ramas intiparit pe limba gustul uneia anume: cu rozmarin si coacaze. Asta am facut si eu plus inca doua alte tipuri: cu ulei de masline si cu cafea.
IMG_0046_mic

Ideea e ca o data ce te apuci sa faci un tip de gelato, combinatiile devin nesfarsite, pentru ca un gelato bun are la baza un custard sauce (o crema pe baza de lapte si oua, foarte apropiata de creme anglaise) care se imprieteneste repede cu aromele si fructele si mascarponele si ciocolatele si ce mai gasim prin gradina ursului.
IMG_0055_mic

1. INGHETATA CU ROZMARIN SI FRUCTE DE PADURE

Ingrediente custard sauce
200 ml smantana dulce (35% grasime, Dorna pt frisca) sau orice alta smantana lichida > 30% grasime
250 ml lapte 3,5%
4 galbenusuri de ou
100 gr zahar
1 baton vanilie

300 grame fructe de padure
2 crengute de rozmarin

Metoda
Rozmarinul se pune in vasul cu laptele si smantana (se poate lasa peste noapte in frigider ca sa impregneze la rece cu aroma lichidul). Oala se pune pe foc si se aduce aproape de punctul de fierbere. Nu se lasa sa fiarba. Lasam lichidul sa se infuzeze (cca 10 minute) cu rozmarinul si batonul de vanilie taiat pe mijloc(ca sa iasa semintele).
IMG_0003_mic
Intr-un alt vas se freaca bine ouale cu zaharul pana devine totul foarte omogen si pufos. Se adauga incet laptele infuzat si strecurat. Punem vasul in care am combinat galbenusurile cu laptele si smantana pe bain marie. Amestecam din cand in cand pana cand obtinem un sos usor (care acopera cu o pelicula spatele lingurii). Vasul cu sosul il punem la racit intr-o oala cu gheata. Cand s-a racit de tot adaugam piure-ul de fructe de padure.
IMG_0006_mic
IMG_0027_mic
Amestecam bine si punem in masina de facut inghetata. Dureaza cam 20-30 de minute pana se transforma in gelato. Gustul e perfect, Italia e aici!
Inghetata se poate pastra in casolete sigilate in congelator pana la 7 zile.

2. INGHETATA CU CAFEA si MELASA DIN TRESTIE DE ZAHAR
Melasa e un zahar nerafinat si foarte intens aromat. Merge la fix cu cafeaua.
IMG_0048_mic

Ingrediente custard sauce
200 ml smantana dulce (35% grasime, Dorna pt frisca) sau orice alta smantana lichida > 30% grasime
250 ml lapte 3,5%
4 galbenusuri de ou
100 gr melasa
1 baton de vanilie

100 ml cafea espresso tare

Metoda este aceeasi ca mai sus fara rozmarin si fructe de padure. Se inlocuieste si zaharul cu melasa. In rest pasii sunt la fel. Se face sosul, se pune cafeaua si se amesteca bine. Se raceste bine si apoi se pune in masina de facut inghetata.
IMG_0067_mic

3. INGHETATA DE ULEI DE MASLINE

Asta e o combinatie. Merita incercata. Cremozitatea este sporita din cauza uleiului, iar aroma este surprinzator de placuta.
IMG_0071_mic

Ingrediente custard sauce
200 ml smantana dulce (35% grasime, Dorna pt frisca) sau orice alta smantana lichida > 30% grasime
250 ml lapte 3,5%
4 galbenusuri de ou
100 gr zahar
100 ml ulei de masline

Se face sosul. Se amesteca la final cu uleiul de masline pana se omogenizeaza si se raceste compozitia. Apoi se pune in masina de inghetata.
Se serveste cu o reductie de otet balsamic si fulgi de sare de mare.
Perfecshan!

Cine nu are masina de inghetata poate face inghetata manual in congelatorul frigiderului, doar din ora in ora trebuie amestecata compozitia cu un mixer ca sa nu formeze cristale de gheata.