IMG_2931_mic

Suna deja foarte complicat, dar nu, dintre toate lucrurile din titlu, nucile pecan se pun abia la sfarsit si nu trebuie crescute in copacul pecan personal. Se pun asa crude. Singura parte mai complicata ar putea fi caramelul, dar ce zic eu complicata, e doar o chestiune de putina rabdare. E ca in viata, nu iesi asa usor din cabinetul de psihiatrie cu o reteta in mana. Nu treci din prima pe pastile. Iti trebuie rabdare, trebuie sa te imprietenesti cu cine trebuie, sa ai idealuri, sa ratezi cateva ocazii de a deveni mai bun, sa citesti cartile care trebuie, sa vezi filmele alea, sa pierzi si niste bani, sa pierzi in dragoste substantial, sa simti felierea vietii, nene!
Ce sa mai, cam la fel se intampla si cu caramelul, si pentru el e nevoie de putina rabdare. Sau de un termometru pentru zahar, ar spune unii mai siguri pe ei. Dar ce e omul care sta si dardaie cu termometrul de zahar in mana, de frica sa nu isi strice caramelul? E un bucatar fara abisuri. Va propun abisuri azi. Saritura de pe marginea prunei in tava plina de caramel si cardamom.
IMG_2929_mic
E simplu, magic si cu rezultate care bat orice sedinta de psihoterapie (nu stiu ce m-a apucat cu partea medicala azi).

Ingrediente
prune Anaspet (sunt alea mai mari. pe mine m-a oprit o doamna in Piata Domenii si mi-a pus o pruna in mana. am plecat si am muscat din ea. tot cam in acelasi timp faceam stanga imprejur si deja ceream un kil din prunele alea. erau perfecte.)
1 lingurita cardamom macinat
1 pastaie de vanilie

PT CARAMEL
150 de grame zahar tos
2 linguri de apa
50 grame unt

PT CRUSTA DE ALUAT FRAGED
165 gr faina
120 gr unt nesarat rece
50 gr zahar pudra
2 galbenusuri de ou reci
1 varf de cutit de bicarbonat
1 varf de cutit de amoniu
zeama de la o felie de lamaie

In primul si primul rand facem aluatul fraged. E simplu. Am mai vorbit despre metoda aici si aici si aici, doar ca de data asta punem si bicarbonat si amoniu si stingem cu zeama de lamaie (pentru o fragezime suplimentara).

Apoi am spalat prunele, asa cum ar trebui sa facem cu aproape totul in viata de la bloc. Le-am lasat sa se zvante. Le-am taiat in jumatati. Am dat samburii la o parte.
IMG_2856_mic
Intr-o tigaie incapatoare si non aderenta am pus zaharul cu 2 linguri de apa ca sa fac caramelul evident. Am stat si m-am uitat la el lung cu o lingura in mana vreo cateva minute. Nu l-am amestecat. L-am lasat sa bolboroseasca asa pana s-au topit cristalele de zahar si a inceput sa devina auriu. Abia atunci e cazul sa introducem in schema untul si sa il amestecam in compozitia de zahar topit. Asta e un moment critic, pentru ca zaharul topit bolboroseste nebuneste in contact cu ceva rece. E fizica pura. Se intalnesc materiile in diverse stari si innebunesc sa se imprieteneasca :) .
In fine, incorporam untul in toata treaba asta si lasam sa mai fiarba asa vreo 30 de secunde dupa care introducem in tigaie cu delicatete jumatatile de prune cu partea taiata in jos. Le lasam si pe ele in aceasta situatie cam 1-2 minute. Prunele se gatesc destul de repede, deci nu insistam.
IMG_2860_mic
IMG_2876_mic
La final turnam totul in tava in care facem tarta (cca 25-27 cm).
Prunele se pun cu fata in jos. Am aruncat si o pastaie de vanilie si 1 lingurita de cardamom peste ele.
Am intins foaia de aluat si am pus-o peste compozitia de prune.
IMG_2882_mic
IMG_2914_mic
Am dat totul la cuptor (180 de grade) pentru 30-35 de minute pana cand devine aramie la suprafata.

Am intors tarta. Punem un platou deasupra tavii si intoarcem cu grija cat e inca usor fierbinte (folositi manusi de bucatarie).
IMG_2920_mic
IMG_2939_mic
Se feliaza si calda, dar rece e mai buna. Am pus deasupra nuci pecan si smantana dulce amestecata cu zahar si vanilie bourbon.
IMG_2954_mic
IMG_2959_mic
Paradisul se deschide cu lingurita de argint plina de pruna cu caramel si cardamom.
Hai ca am intarziat la birou!