IMG_4757_mic_text
Hei, atenţie mărită la depamplezir! Vacanţa mare este în funcţiune. Toate bunicile îşi iau în primire nepoţii şi le livrează kit-ul de imunitate pe bază de praf, câini şi pisici. Cireşele încă mai sunt în pom şi dacă nu se mai găsesc în pom căutaţi-le în piaţă. Vişinele, caisele aşijderea. Dar cel mai plăcut lucru din vacanţa mare este timpul liber pe care îl cheltui aşa cum te-a lăsat Dumnezeu pe pământ, mai leneş, mai curios sau mai petrecăreţ.
IMG_4759_mic

Astăzi vorbim pentru cei curioşi, pentru exploratori, pentru factorul Marco Polo care te duce de colo-colo. Astăzi revizităm o reţetă de tartă cu lămâie pentru cei care vor să încerce mereu ceva şi mai bun. Am mai avut aici o reţetă de acest fel, dar era făcută cu ricotta şi avea multe calităţi. Reţeta de astăzi cred că o întrece. Este o reţetă din universul culinar al lui Raymond Blanc, marele şi talentatul Raymond Blanc. Cine nu îl cunoaşte să îl cunoască aici.

Diferenţele dintre reţete nu sunt enorme, dar sunt semnificative în ceea ce priveşte fineţea produsului final. Asta pentru că ricotta este înlocuită cu smântâna în reţeta lui Raymond Blanc. Era destul de intuitiv efectul acestei înlocuiri.
IMG_4750_mic
IMG_4760_mic

Să trecem la reţetă în timp ce ne gândim cu cine să împărţim tarta. E genul de tartă pentru care o să primeşti laude.

Ingrediente

Pentru blatul de aluat fraged
120 gr unt
250 gr făină
3 gălbenuşuri
70 gr zahăr pudră
2 linguri de apă rece

Pentru crema de lămâie
5 ouă
150 gr zahăr tos
85 ml suc de lămâie (sucul de la 2 lămîi zemoase)
2 linguri de coajă de lămîie proaspăt rasă
150 ml smântână dulce (30% grăsime, poate fi folosită şi smântâna de frişcă)

Metoda

Primul se face aluatul fraged.
Untul rece, tăiat cubuleţe se amestecă bine cu făina şi zahărul într-un vas înalt. Fărâmăm între degete cuburile de unt amestecând cu făina şi zahărul. În momentul în care am obţinut o compoziţie nisipoasă adăugăm gălbenuşurile şi amestecăm cu mâna. La final adăugăm 2 linguri de apă rece ca să îl legăm şi mai bine aluatul şi îl frământăm de câteva ori cu podul palmei in vasul în care am început treaba. Formăm o bilă pe care o turtim uşor şi o învelim cu folie alimentară. O dăm la rece pentru minimum 30 de minute. Am mai discutat despre aluat fraged aici, aici şi aici. Verificaţi-le pe toate! Încercaţi-le! Mai ales cele cu zmeură.

Cât timp stă aluatul la frigider amestecăm ingredientele pentru crema de lămâie.
Într-un bol încăpător punem ouăle cu zahărul, coaja de lămâie şi sucul şi amestecăm cu un tel până se omogenizează.
Adăugăm şi smântâna şi mai amestecăm câteva secunde până se încorporează totul. Dăm la rece până e gata aluatul fraged.

Încingem cuptorul la 160 de grade Celsius.
Aluatul fraged trebuie copt în orb într-o formă cu fund detaşabil (cca. 23-25 cm diametru). Merge şi într-o formă normală, dar va fi greu de scos tarta pe un platou separat.
Întindem aluatul pe blat cu puţină făină. Rulăm foaia pe sucitor (foaia ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 3-4 mm) şi o punem cu grijă în forma de copt. Nivelăm marginile şi fundul îl înţepăm cu o furculiţă ca să nu se umfle şi să se micşoreze la copt. Acoperim aluatul din formă cu o folie de aluminiu în care punem boabe de fasole sau de naut ca să păstrăm forma.
Punem aluatul în cuptorul încins la 160 de grade. Coacem pentru 10-12 minute, după care îndepărtăm folia de aluminiu şi lăsăm blatul pentru încă 20 de minute la copt fără nimic deasupra.
La final folosim albuşul de ou rămas pentru a tapeta interiorul blatului cu o peliculă fină. Mai dăm 1 minut la cuptor şi aluatul este gata.
IMG_4762_mic

Compoziţia de cremă de lămâie trebuie încălzită înainte de a fi pusă în interiorul blatului. Cu grijă o încălzim până la 60-70 de grade. Nu trebuie să fiarbă pentru că se transformă în omletă ouăle. Pentru şi mai multă siguranţă încălziţi compoziţia pe un bain marie amestecând continuu.
IMG_4775_mic
IMG_4786_mic

Se pune lichidul în forma aluatului fraged şi se dă la copt. Cuptorul îl dăm la 140 grade. Coacem tarta 25 de minute.
E posibil ca în momentul în care puneţi lichidul în formă să înceapă să curgă pe la îmbinări. Puneţi o tavă în cuptor sub forma în care coaceţi tarta.

După 25 de minute scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească.

Aveţi răbdare să se răcească. Tarta asta este minunată rece. Puteţi să decoraţi cu felii de lămâi confiate în zahăr sau cu alte fructe.
IMG_4765_mic

Nu se uită uşor acest desert, iar fotografiile sunt la jumătatea drumului dintre senzaţie şi realitate în ce priveşte gustul. Trăiască bucătăria franţuzească! Şi temperaturile de 27 de grade în atmosfera terestră şi vacanţele.