IMG_2560_mic_text

Multa zmeura. Sute de grame de zmeura, parfumata, delicata, samburicioasa, cuceritoarea ursului, la taraba taranului. 8 lei caserola si iti faci treaba cu ea. Oricat mi-ar placea sa o iau de superficial cu zmeura asta si cu bucatareala, nu pot sa nu ma opresc o secunda ca sa consemnez moartea lui Robin Williams. Chiar si in aceasta carte virtuala de bucate. Imi pare asa de rau.

Reteta
Blatul fraged
175 gr faina
50 gr cacao
50 gr zahar pudra
150 gr unt nesarat
3 galbenusuri de ou
esenta de vanilie (o lingurita)

Ganache
220 gr ciocolata neagra
220 ml smantana lichida (30%)
1 lingurita de esenta de vanilie
75 gr unt nesarat
IMG_2619_mic

Zmeura – 400 grame

Metoda

Aluatul fraged se formeaza din faina amestecata cu cacao si zahar pudra (cernute toate) si framantate cu untul rece taiat cuburi. Se adauga galbenusurile reci si vanilia si se amesteca pana se omogenizeaza. Se mai da un praf de faina pe deasupra si se formeaza o bila pe care o lasam la rece 30 de minute minim.
IMG_2450_mic

Intindem aluatul si il coacem in orb la cuptorul incins la 190 de grade intr-o tava de 25 cm. 15 minute acoperit cu pergament in care am pus boabe de fasole ca sa punem presiune pe blat sa nu se umfle la copt. 5-7 minute fara pergament ca sa uscam blatul.

IMG_2601_mic
Dupa ce s-a racit blatul facem ganache-ul.
Topim ciocolata pe bain marie apoi adaugam smantana lichida fierbinte peste. Amestecam pana devine lucios si omogen. Adaugam si vanilia si untul si amestecam pana devine foarte lucios si omogen.

IMG_2542_mic
IMG_2544_mic
O treime din ganache se pune pe fundul tartei. Peste punem zmeura. Apoi acoperim integral cu ganache si decoram cu un rand de zmeura. Se da la rece pentru 1 ora.
IMG_2592_mic

IMG_2561_mic