IMG_8904_mic_text
De ce? De Paste! E o ocazie perfecta sa puneti in functiune cuptorul pentru 60 de minute si sa faceti acest super tort cu care sa va super dati pe spate invitatii. Bunica mea facea unul asemanator in fiecare an (fara caramel).
Nu mai super insist cu detaliile si trec direct la treaba (cu totii ne grabim zilele astea), adica la reteta.
Spuneam ca e nevoie de 60 de minute si nu minteam.

Ingrediente

o oala cu pereti drepti in care sa incapa 7-8 mere normale
150 de grame de zahar pentru caramel
o lingura de unt taiat cubulete
150 ml apa
5-6 linguri de gem de mere
doua maini de nuci coapte usor la cuptor

PANDISPAN
6 oua
6 linguri de zahar
6 linguri de faina
3 linguri de ulei
1 lingurita praf de copt

Procedeul este super simplu.
Am curatat merele cu o scula speciala primita de la niste prieteni berari. Le-am smuls semintele cu aparatul de scos inima merelor.
IMG_8847_mic
IMG_8854_mic
Am caramelizat zaharul si l-am intins pe peretii vasului ca la crema de zahar ars. Am pus merele decojite in interior si le-am umplut cu gemul de mere amestecat cu nucile coapte.
IMG_8862_mic
IMG_8866_mic
Am adaugat untul taiat cubulete si apa si am dat oala cu mere la cuptorul incins la 180 de grade pentru 20- 25 de minute. Intre timp am facut pandispanul.
Marele pandispan. Am super separat albusurile de galbenusuri si am batut bine albusurile cu cele 6 linguri de zahar adaugate treptat.
Peste galbenusuri am adaugat uleiul si am amestecat usor cat sa se incorporeze.
Am amestecat galbenusurile cu spuma de albus incet cu o spatula, apoi am adaugat in ploaie faina si praful de copt si am amestecat usor cu spatula pana s-a omogenizat toata combinatia.
Am pus totul peste merele scoase din cuptor.
Am dat oala la cuptor pentru 35 de minute sau pana trece super testul scobitorii.
Am lasat blatul cu mere sa se raceasca si l-am rasturnat pe o farfurie incapatoare. Metoda e ca punem farfuria peste cratita si apoi intoarcem cratita ca la tarte tatin.
IMG_8890_mic
Zeama cu caramel impregneaza blatul perfect si il super aromatizeaza. Am acoperit tortul cu o frisca pe care am facut-o dintr-o cutie de mascarpone (250 gr) si o cutie de smantana 30% (250 gr) pe care le-am batut cu mixerul si cu niste melasa de zahar cu o aroma incredibila.
IMG_8902_mic
IMG_8909_mic

Se taie si se merge mai departe in vacanta de Paste.
Asta e. Va super urez Paste fericit!