somon_in_crusta-8

Cum se trezeste Gordon Ramsay dimineata? Oare doarme cu creionul ala dupa ureche? Cand m-am trezit duminica dimineata, mi-am adus aminte de reteta cu somon in crusta vazuta la bucatarul asta sacadat, talentat, precis si eficient (a se citi plin de bani). Valul palatin e un loc geometric al binelui, iar Gordon Ramsay stie asta. Fanteziile pe care le construieste cu puterea ingredientelor bine alese, potrivite de minune in cupola gusturilor fac ravagii. Te provoaca sa incerci. Am incercat si eu reteta cu somon asa cum mi-am adus aminte mai bine, pentru ca trecuse ceva timp de cand o vazusem la televizor. Am adaugat ingredientele care mi s-au parut ca ar putea functiona bine impreuna si am dat drumul aragazului.

somon_in_crusta-1

Ce intra in reteta asta?
Somon file (300-400 gr)
unt (50 grame)
seminte de fenicul (1 lingura)
piper roz (o lingurita)
aluat de foietaj
ciuperci proaspete (100 grame)
turmeric (1/3 lingurita)
baby spinach (o punga de 100 grame)
un catel de usturoi
sare si ulei de masline

Am sotat spanacul intr-o tigaie la foc rapid cu unt si usturoi si putina sare. Spanacul asta tanar este ceva fantastic tras cu unt. Iti aduce liniste, culoare si contrabalanseaza de minune somonul ca aciditate.

Apoi ciupercile oricat de ordinare ar fi, dupa ce le maruntesti in robotul de bucatarie si le tragi in unt si le scade apa, devin un piure foarte placut la care adaugi sare si turmeric. Situatia se schimba, a turmericul ajuta ciupercile sa capete personalitate.

Am intins foaia cu un sucitor. Am subtiat-o putin.
somon_in_crusta-2

In cele din urma am luat un file de somon cu pielea pe el dupa ce a fost lasat la marinat jumatate de ora in ulei cu sare si seminte de fenicul si l-am pus direct in tigaia incinsa cu putin unt. Am lasat pe partea cu pielea vreo 2-3 minute. Am intors fileul putin pe partea cealalta sa il incalzesc si apoi l-am scos pe o farfurie unde i-am inlaturat pielea.

Toate fiind pregatite si cuptorul incins la 180 de grade, am pus somonul in crusta.

somon_in_crusta-5
Pe foaia intinsa am asezat intai spanacul sotat, apoi fileul de somon, apoi am presarat cateva boabe de piper roz si am incheiat cu un strat de ciuperci. Am impachetat totul frumos si am dat la cuptor pana cand foietajul a devenit auriu si crocant.

somon_in_crusta-6

Magic, mister Ramsay! Gustul este perfect.

somon_in_crusta-8

Merge combinat cu o salata racoritoare si servit cald.