IMG_4561_mic_text

N-o să mă lungesc. Lucrurile stau în felul următor: în acest weekend prelungit am intrat în Carusel şi am dat nas în nas cu un raft pe care stăteau cuminţi vreo 4 cărţi de bucate semnate Yotam Ottolenghi. Şi când dai de cărţile lui Ottolenghi după ce ai tot amânat să le cumperi, nu te mai poţi opri.
Ce a reieşit din toată vizita asta la Cărtureşti? Evreii ştiu să gătească. Bine de tot. Pentru că au rătăcit şi au umblat prin toată lumea, evreii au împrumutat o mulţime de lucruri bune din toate locurile în care au poposit.

O să redau în continuare o reţetă pe care am pregătit-o din cartea Jerusalem a lui Ottolenghi.

Este o reţetă care pentru cineva pasionat de gătit nu ar trebui să pună probleme şi aici mă refer la varietatea de condimente care ar trebui să se regăsească în bucătărie.

Somonul e somon. Îl cunoaşte toată lumea. Ottolenghi foloseşte cotlete de somon. Eu aveam un file mai mare pe care l-am tăiat în felii de 3-4 cm grosime.
IMG_4509_mic

Feliile respective le-am dat prin făină cu sare şi piper şi le-am rumenit în ulei de floarea soarelui pe toate părţile (mai puţin pe partea cu pielea). Nu trebuie să gătim peştele complet. El trebuie doar rumenit, deci îl lăsăm max. 2 minute pe fiecare parte.
IMG_4513_mic

Sosul chraimeh.

Este un sos specific Ierusalimului (şi evreilor în general), e ca un fel de ragu italienesc, fiecare familie are reţeta ei. La fel şi evreii, în fiecare casă există o reţetă din acest sos care uimeşte, învăluie, completează, perfecţionează destinul papilelor gustative.

Sosul are ceva din muhamara, dar e mai mult decât atât în combinaţie cu peştele.

Ingrediente

6 căţei de usturoi
1 lingură seminţe de chimen (prăjite şi râjnite)
1 linguriţa şi jumătate de cumin
1/3 linguriţă piper cayenne
1/3 linguriţă scorţişoară măcinată
2 lingurite de boia dulce
1 ardei iute
150 ml apă
100 ml suc de roşii
2 linguriţe zahăr
2 linguri suc de lămâie
sare şi piper

Metoda

Chimenul, cuminul şi câteva seminţe de fenicul se prăjesc câteva secunde într-o tigaie curată până încep să miroasă frumos. Se macină în mojar sau râjniţă şi pe urmă se pun într-un blender. Alături de seminţele măcinate se mai pune usturoiul, ardeiul iute tăiat cubuleţe, piperul cayenne, scorţişoara, boiaua dulce şi 2-3 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine în blender până rezultă un sos. Mai adăugăm ulei de măsline dacă e necesar ca să lege toate ingredientele.
IMG_4523_mic

Amestecul se pune în tigaia în care am rumenit bucăţile de somon şi îl sotăm vreo 30 de secunde. După 30 de secunde adăugăm apa şi sucul de roşii şi aducem la punctul de fierbere. Adăugăm 2 linguriţe de zahăr, sucul de lămâie şi jumătate de linguriţă de sare şi puţin piper.

Punem bucăţile de somon în sos şi acoperim cu un capac şi lăsăm pe foc mic să bolborosească pentru vreo 10 minute.
IMG_4546_mic
După 10 minute luăm tigaia de pe foc şi lăsăm să se răcească cu capacul dat la o parte.
IMG_4567_mic
IMG_4572_mic

Este mai mult decât puteaţi spera să obţineţi de la nişte somon vreodată în viaţă. Felul ăsta de mâncare se serveşte ca aperitiv, dar merge şi ca fel principal alături de nişte tabule improvizate. Eu am folosit 4 legături de pătrunjel, 3 roşii, 1 ceapă, ulei de măsline, o mână de stafide şi nişte fulgi de migdale peste care am pus za’atar direct de la Ierusalim şi zeama de la o lămâie.
IMG_4555_mic

Nu te poţi opri uşor din mâncat. Aromele sunt absolut minunate, iar peştele gătit aşa are consistenţa perfectă.