IMG_5668_mic

Era ca un microb de care nu scapam: sa fac rosii uscate la soare, sa fac rosii uscate la soare. Ideea asta o am de cand imi doream sa stiu sa citesc si vedeam cum pun parintii mei semintele de rosii la uscat pe ziare. Eu voiam sa citesc ziarele Scanteia si ele erau pline cu seminte de rosii puse la uscat. Nu mai bine le uscati direct in rosii si nu mai murdariti ziarele? Voiam sa citesc tot. Pe urma cand am invatat sa citesc aparuse deja Evenimentul Zilei si am uitat de rosiile uscate la soare. Pana anii trecuti cand mi s-a activat microbul iar.

Dupa aproape 30 de ani am pus mana pe cateva kilograme de rosii prunisoare din gradina de la Buftea si am decis sa le deshidratez, sa le transform in Pomodori Secchi asa cum vazusem ca se face in Italia. Dar nu la soare, pentru ca nu aveam atata rabdare. Asa ca am ales drumul mai usor si am pus rosiile prunisoare la deshidratat in cuptor. Daca alegeti calea naturala, dureaza cateva zile bune si e nevoie de recipiente intinse si tifon si sare si evident mult soare. Nu am dus lipsa vara asta de soare, dar cum spuneam: imi pierdusem rabdarea.

IMG_5599

IMG_5642_mic
Asa ca am luat rosiile (vreo 2 kilograme in cazul meu, de proba) si le-am taiat pe jumatate. Le-am scos semintele si pulpa plina de apa in care stau semintele. Am pastrat doar pulpa tare si carnoasa a rosiei si am scurs-o bine. Am pus sare peste aceste jumatati si le-am amestecat bine (sarea ajuta foarte bine la deshidratare, pentru ca absoarbe apa din pulpa). Apoi jumatatile le-am asezat pe gratarul cuptorului(cu o tava dedesubt) si le-am dat la cuptor la 100 de grade celsius.
Dupa o ora am intors jumatatile cu burta in sus si am scurs apa care s-a strans in interiorul lor. Le-am mai lasat 15-20 de minute asa, apoi le-am pus in pozitia lor normala: cu pielea in jos.
In pozitia asta le-am mai tinut in cuptor cam 3 ore la 100 de grade.
Dupa asta am marit temperatura cuptorului la 140-150 de grade pentru inca o ora. Am inchis caldura si am lasat rosiile deshidratate sa se raceasca in cuptor. Cand le-am scos aratau ca niste pomodori secchi autentice.
IMG_5658_mic

Le-am pus intr-un borcan presandu-le bine alaturi de usturoi, oregano si cimbru. Apoi am acoperit cu ulei de masline si am pus capacul.

IMG_5692_mic

Am si gustat din ele. Intr-adevar sunt ca o secta pretentioasa a banalelor rosii de gradina. Gustul rosiei se intensifica prin dehidratare, se innobileaza cu o dulceata acrisoara (de la deshidratare, sucurile din pulpa rosiei se concentreaza) si devine o specialitate numai buna de folosit la paste, bruschete, pizza, mancaruri scazute, supe creme, sosuri speciale si branzeturi.
Din cele 2 kilograme de rosii am obtinut 1 borcan de 250 de grame si mi-au mai ramas cateva bucati de rosii deshidratate pe langa. De aici se intelege si de ce au pretul atat de piperat rosiile astea deshidratate. Dar cu putina munca si atentie se pot face in orice cuptor din lume. Doar rosiile sa fie bune si crescute in aer liber.