IMG_3005_mic
Gata, de azi scriu cu diacritice. Chiar dacă arpacaşul e un cuvânt de origine maghiară. Să îi facem dreptate limbii române, cum ar spune unii.
Am trecut şi peste acest hop existenţialist gramatical, pot să mă concentrez mai bine asupra gastronomiei printre rândurile pe care au crescut ş-uri, ţ-uri şi alte căciuliţe şi codiţe.

Risotto cu lămâie era de mult timp în suspensie pe cortexul fiinţei gastronomice depamplezir. Se zbătea acolo între aluatul de eclere, gulaşul unguresc şi cei 4 kilometri de alergare. Fiecare îşi cerea întâietatea. A răzbit arpacaşul din sertarul cu făinoase. În realitate a fost altfel. Am ajuns într-o zi la pescărie şi în timp ce orbecăiam după nişte icre am dat peste o ladă plină cu cele mai frumoase sardine pe care le-am văzut de la Lisabona încoace. Irezistibilele sardine au ajuns în bucătăria mea şi le-am cautat un prieten. Era ocazia perfectă să îl aduc în scenă pe risotto cu lămâie. Risotto de arpacaş părea şi mai bun ca alegere.
IMG_2973_mic

Ingrediente
250 gr arpacaş (sau orez pt risotto)
1 litru supă de legume
o ţelină
o ceapă
150 ml vin alb
o cană de parmezan ras
50 ml smântână
1 gălbenuş de ou
coaja si zeama de la o lămâie

Metoda

Fineţea acestui risotto începe din prima clipă a pregătirii pentru că ceapa şi ţelina vor fi călite împreuna după ce au fost date prin răzătoare. Rezultă un piure care se va căli pentru 2-3 minute în ulei de măsline si un cubuleţ de unt. După ce am călit acest piure aromat adăugăm arpacaşul şi îl călim 1 minut amestecând bine. Adăugăm apoi vinul si amestecăm bine până se încorporează, după care începem să adăugăm câte un polonic supă de legume şi să amestecă. Amestecatul e important la risotto şi durează iîn medie vreo 20 de minute. Deci după fiecare polonic de supă amestecăm bine până se încorporează.

IMG_2994_mic
IMG_2987_mic
Când arpacaşul a devenit al dente adăugăm coaja rasă de lămâie şi amestecăm bine, apoi combinăm smântâna cu parmezanul si galbenuşul de ou peste care punem zeama de la o lămâie. Adăugăm în risotto şi amestecăm bine. Mai lăsăm 1 minut pe foc şi îl putem servi. Catifelarea acestui risotto este deosebită, iar gustul de lămâie se combină perfect cu cel de parmezan.
IMG_3032_mic
IMG_2999_mic

Merge servit simplu, dar se combină foarte bine şi cu peşte, pui, fructe de mare.
Despre risotto numai de bine. Ca şi despre sardine. Important e să ai cu cine să le mănânci.