Show Menu

Tarta cu ganache si zmeura

Multa zmeura. Sute de grame de zmeura, parfumata, delicata, samburicioasa, cuceritoarea ursului, la taraba taranului. 8 lei caserola si iti faci treaba cu ea. Oricat mi-ar placea sa o iau de superficial cu zmeura asta si cu bucatareala, nu pot sa nu ma opresc o secunda ca sa consemnez moartea lui Robin Williams. Chiar si…

Read more

Bonet: un “creme caramel” piemontez

Au revenit deserturile in atentia telespectatorilor nostri. Astazi il avem invitat in fata linguritei de argint pe domnul Bonet. Acest tip de culoare este un desert aromat si usor, scos din adancurile (sau inaltimile) Piemont-ului italienesc. Aici gospodinele fac multe lucruri extraordinare si piemonteze si destul de consistente pentru ca iernile sunt mai dure in…

Read more

Poveste de vacanta cu final pesimist

Pauza de masa s-a terminat. Am revenit din vacanta si reincep cautarea retetelor si a gusturilor ascunse in lumea asta mare a orasului Bucuresti. Revin putin aici la cosmogonia gastronomica ca sa subliniez ca e bine ca, inca, pamantul se invarte si e plin de plante si animale. Inainte de a infige laleaua in branza…

Read more

Coltunasi cu visine

Pamantul se roteste cu aproximativ 1700 de km/ora in jurul axei sale. Daca s-ar opri din aceasta miscare, ziua ar dura jumatate de an si planeta ar fi distrusa de vanturi puternice si valuri de caldura alternate cu inghet. Din fericire, pamantul se invarte si azi in jurul axei sale si in tot acest timp,…

Read more

Rasol de vitel la cuptor

Este o reteta simpla, pentru duminici aglomerate si calduroase cand tot ce ar mai lipsi ar fi un cuptor incins la 150 de grade pentru 3 ore. Dar nu e sfarsitul lumii pentru ca o data ce a intrat la cuptor rasolul, nu mai e nevoie sa ramana nimeni in bucatarie pentru urmatoarele 3 ore.…

Read more

Lichior de cirese

O tratatie speciala de iunie. Aceasta reteta de lichior de cirese am gasit-o intr-o carte de deserturi a unui francez care stie ce inseamna aia decadenta. Birourile ciresarilor au fost vizitate si pentru doar 20 de lei kilogramul au fost puse la dispozitie cele mai pietroase cirese de pe piata. Nu va speriati. Nu e…

Read more

Trei inghetate bune

Am facut un efort si mi-am cumparat o masina de facut inghetata. Acum va trebui sa fac si mai mult efort ca sa ma abtin de la inghetatele care se pot face cu aparatul asta. Acum vreo 3 sau 4 ani vizitam San Gimignano, un orasel medieval perfect din Toscana. Acolo am mancat cea mai…

Read more

Tagliatele integrale facute in casa cu mazare

Din nou mazarea loveste decisiv. De data asta de sub aluatul delicat de paste facute in casa cu masina de facut paste care-nu-se-spala-niciodata. Asta e tot ce trebuie sa stiti despre o masina de facut paste (nu se spala niciodata, pentru ca rugineste), iar restul e joaca de copil. Pastele facute in casa sunt cele…

Read more

Clafoutis cu portocale si creme anglaise

Desertul de la Beautyfood a fost o preluare dupa un clafoutis cu ciocolata. Reteta initiala era cu pere si cardamom, dar am diversificat-o si am combinat-o cu coaja de portocala. Coaja era in doua feluri: o parte confiata si o parte proaspat rasa. La tot acest aranjament parfumat am adaugat un sos pe baza de…

Read more

Mazare in doua feluri

Primele doua feluri. Mazarea perfecta este mazarea noua, culeasa proaspat de pe camp. Ce se poate face cu ea? Minuni. M-am exaltat iar. Apropos de exaltare, am observat ca in mica viata a acestui blog deserturile au facut cariera si un obicei din a fi mult mai populare decat restul retetelor. Chiar si asa, voi…

Read more

Socata

Cea mai buna bautura care face legatura intre primavara si vara este socata. Intepatoare, parfumata si racoritoare, socata se face cat ai clipi. Nu e nicio filozofie. Singura cerinta este sa dispuneti de un brocan mai mare pentru muraturi. Eu am folosit un borcan de 8 litri. Ingrediente (pt 8 litri de socata) 10 palarii…

Read more

Clafoutis cu ciocolata si pere

E un desert excelent. Nu contine prea mult zahar. Doar zaharul din ciocolata si cel cu care tapetam forma. Clafoutis de obicei e un desert alb cu fructe de padure sau cirese (in mod original in regiunea Limousine din Franta unde a fost inventat). Dar merge excelent cu ciocolata neagra. De asemenea merge de minune…

Read more

Heringul Olandez

Bine v-am regasit! Astazi la rubrica de Pamplezir Enciclopedia il avem invitat pe Marele Hering Murat Olandez. Nu treceti cu vederea. Nu e orice hering. Nu este heringul ala impielitat si murat in otet din supermarket. Este altceva. Este motivul pentru care dezlegarea la peste a fost data omului de catre Dumnezeu. Pentru ca pestele…

Read more

Piept de miel dupa mintea lui Gordon Ramsay

Am mai pus retete de-ale lui Gordon Ramsay pe aici. Mi se pare un bucatar bine pregatit pentru spectacol. Am fost si la un restaurant de-al lui in Londra la un moment dat. Foarte bun. Friptura asta de miel am retinut-o pentru ca e foarte simpla si am executat-o pentru ca intr-o zi la Domenii…

Read more

Biscotti cu ciocolata si fistic

Acesti biscotti au fost prezenti si la targul Pop-Up Store. Nu stiu care a fost impresia pe care au produs-o, dar au disparut destul de repede din vasul in care au fost pusi. Treaba cu biscotti e ca sunt destul de tari cand iti infigi dintii in ei, dar se topesc totusi in gura daca…

Read more

Super tort de super mere cu super caramel!

De ce? De Paste! E o ocazie perfecta sa puneti in functiune cuptorul pentru 60 de minute si sa faceti acest super tort cu care sa va super dati pe spate invitatii. Bunica mea facea unul asemanator in fiecare an (fara caramel). Nu mai super insist cu detaliile si trec direct la treaba (cu totii…

Read more

Tarta cu zmeura si ricotta

Zmeura este perfecta. Daca as putea sa locuiesc intr-un fruct mi-ar placea sa fie zmeura. Pentru ca e atat de delicata si viu colorata si plina de aroma incat te relaxeaza si te face sa uiti de greutatile vietii. Seamana cu o canapea miniaturala. In cazul meu seamana cu o canapea care lupta impotriva incalzirii…

Read more