Show Menu

Tarta cu lamaie II

Hei, atenţie mărită la depamplezir! Vacanţa mare este în funcţiune. Toate bunicile îşi iau în primire nepoţii şi le livrează kit-ul de imunitate pe bază de praf, câini şi pisici. Cireşele încă mai sunt în pom şi dacă nu se mai găsesc în pom căutaţi-le în piaţă. Vişinele, caisele aşijderea. Dar cel mai plăcut lucru…

Read more

Clatite americane cu caise

M-am culcat într-o după-amiază şi am visat că eram la un picnic. La un moment dat au apărut nişte soldaţi americani şi ne-au evacuat. Ne-am strâns lucrurile înşirate prin iarbă şi am plecat de acolo însoţiţi de americani. Printre ei era şi un detectiv din New York pe care l-am întrebat de ce a trebuit…

Read more

Somon cu sos chraimeh

N-o să mă lungesc. Lucrurile stau în felul următor: în acest weekend prelungit am intrat în Carusel şi am dat nas în nas cu un raft pe care stăteau cuminţi vreo 4 cărţi de bucate semnate Yotam Ottolenghi. Şi când dai de cărţile lui Ottolenghi după ce ai tot amânat să le cumperi, nu te…

Read more

Chec cu ciocolată

A trecut atâta timp de când n-am mai scris în jurnalul gastronomic că aproape am uitat parola de login. Dar chiar şi Simona Halep mai pierde câte un meci din când în când şi, eu personal, cred că mai am până ajung numărul 3 mondial pe partea de mânuit oale şi tigăi. De data asta…

Read more

Pastrav en Papillote

Pretenţii, figuri şi papiote de primăvară. De fapt, nu era încă primăvară când am pregătit acest peşte, dar cu siguranţă se potriveşte primăverii pentru că e un fel de mâncare mai uşor cu arome plăcute şi mai ales are un peşte curcubeu la bază, despre care se spune în mitologia crescătorilor de păstrăvi curcubeu că…

Read more

Cartofi fondanti

Cam asta e şi reţeta pentru tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Pentru cine crede în acest concept. Mulţi nu cred pentru că asociază ideea cu un basm, dar când într-o tigaie obişnuită, normală, absolut banală faci acest fel de mâncare fără să consumi nici măcar o calorie şi după ce guşti ai…

Read more

Negresa din bucatarie

Aţi dat vreodată pe VH1 Classic la ora 8 dimineaţa şi aţi început să faceţi flotări pe La Isla Bonita? Sau poate nu flotări, dar ceva ca un efort fizic matinal neplăcut, să zicem abdomene. Şi pe la mijlocul celei de-a doua serii a început să cânte Chris Isaac? Simţi speranţa cum renaşte, dar în…

Read more

Foret Noir

Stăpânesc câteva limbi străine la perfecţie după ce beau suficiente sticle de vin. Poate la fel de multe ca zilele care au trecut de când nu am mai scris pe blogul magic de artă şi meserie culinară care mă face să par mai folositor omenirii decât aş fi de fapt. Să nu credeţi însă că…

Read more

Tortul Ducesa de dulce

Sau cum îi mai spun italienii, Torta Duchessa este un dulce care aduce dezbinare între prieteni de Crăciun. Am văzut cu ochii mei Lăcomia unui ochelarist simpatic care şi-a trimis nepoţii să se joace în altă cameră din cauza acestei prăjituri. Unele vecine de pe scara blocului au izolat cu vată de sticlă crăpăturile din…

Read more

Tartă cu cremă de dovleac şi caramel

Tarta asta a aşteptat atât de mult să intre pe blog că aproape am uitat cum am făcut-o. Dar nu-i nimic. O singură privire asupra fotografiilor va fi de ajuns şi o să-mi aduc aminte. Asta şi pentru că în realitate am urmat nişte paşi foarte simpli. În primul rând avem nevoie de un aluat…

Read more

Limba cu măsline

Suntem în plin sezon al limbii. The season of tongue, cum se mai spune pe micul ecran. Limbi de tot felul. Toate televizoarele prezintă limbi tăiate, lungite, prelungite, zdrelite, ascuţite, mierlite, ascultate, plecate, despicate şi câte şi mai câte. E complicat dacă îţi stă ceva pe limbă, pentru că altcineva s-ar putea să te asculte.…

Read more

Gulaş sentimental şi uşor electoral

Acoperă-mi inima cu ceva! Hai, pune mâna pe o bucată de carne de vitel şi fă-ţi viaţa, cum ar spune orice taximetrist care a transportat cel puţin o dată o gospodină dinspre piaţa Domenii spre casa ei, iar ea i-a pătat bancheta din spate cu ce-a avut mai bun în sacoşe. Taximetristul a fost invitat…

Read more

Ultimul semn al verii

Undeva pe rândul din faţă al tarabelor din Piaţa Domenii încă mai poate fi găsit. Acolo printre mere, prune si gutui se mai găsesc încă zmeurile. Roz, în casolete de 400 de grame, la preţul de 10 lei, în aceste fructe se găseşte cea mai delicată stare a naturii. Nu degeaba, până şi ursul e…

Read more

Risotto de arpacaş şi lămâie

Gata, de azi scriu cu diacritice. Chiar dacă arpacaşul e un cuvânt de origine maghiară. Să îi facem dreptate limbii române, cum ar spune unii. Am trecut şi peste acest hop existenţialist gramatical, pot să mă concentrez mai bine asupra gastronomiei printre rândurile pe care au crescut ş-uri, ţ-uri şi alte căciuliţe şi codiţe. Risotto…

Read more

Fenicul cu parmezan la cuptor

Am inceput sa folosesc aceeasi farfurie in fotografii. Semn ca sunt mereu pe fuga si ca se imputineaza timpul tot mai des. Si asta nu e bine, pentru ca in perioada asta se revarsa cornul abundentei. In zona lunii septembrie este multa bogatie. Am trecut ieri printr-o piata si am ramas iarasi uitandu-ma in gol…

Read more

Vinete umplute cu carne

Inca una cu vinete si urmeaza un desert. Promit! De data asta, vinetele s-au intalnit cu carnea tocata si au facut un bairam turcesc in cuptor cu toate condimentele din sertare. Vinetele umplute cu carne se fac foarte rapid, cuptorul fiind iarasi maestrul de ceremonii. Am folosit 5-6 vinete potrivite. Sunt mai bune vinetele mai…

Read more

Vinete la cuptor cu sos de iaurt si tahina

A scazut ritmul verii. Incepe sa isi arate paturile racoroase toamna. Incepe partea de belsug a anului. Piscinele se umplu de gogonele si vinete coapte, zacusca ia loc in sezlonguri si isi cauta borcanul pentru la iarna. Atentie la sucul de rosii! Pateaza! In acest context de schimbare a bioritmului si pregatire pentru supravietuirea de…

Read more

Heringul si usturoiul violet

Usturoiul violet vine din Franta. A stat cu mine in masina cateva mii de kilometri. A locuit pe o terasa in Portofino pentru cateva zile, l-a plouat, l-a batut soarele, a imputit portbagajul masinii, dar nu s-a lasat. Usturoiul violet a aterizat in Bucuresti si era pregatit sa intre in nefiinta. De fapt, sa intre…

Read more