IMG_3559_mic_text
Nu e chiar aşa de simplu să îţi păstrezi silueta în timp ce găteşti disperat prăjituri cu foi de miere. Mă gândeam la Yves Saint-Laurent aseară, ce slab şi frumos era. E normal, toată ziua eşti în compania celor mai frumoase foto-modele, albe, negre, crem, de miere şi ar fi fost cam greu să nu te murdăreşti pe degete de eleganţa şi frumuseţea acestor trupuri. În acelaşi timp în bucătărie tot ce poţi să guşti în materie de eleganţă şi frumuseţe a trupului sunt nişte legume. Dar legumele nu vorbesc, nu râd la glumele bucătarului şi nici nu se dau cu ruj, aşa că va fi greu întotdeauna, mai ales când singurele şoapte de amor pe care le aud vin de cele mai multe ori dinspre pachetul de unt, gălbenuşul de ou şi uleiul de măsline.
IMG_3550_mic

Dar destul cu văicăreala (unde văicăreală vine din interjecţia vai. Cuvânt care exteriorizează sentimente (intense) de: a) durere, suferință, deprimare, deznădejde; b) compătimire, milă, regret, necaz, ciudă;)

Să trecem la reţetă.
Foile cu miere sunt probabil cele mai rapide foi de prajituri din lume. Nu e nevoie decât de câteva minute pentru amestecarea condimentelor şi de încă alte câteva pentru coacerea propriu-zisă.

Ingrediente pentru foi

400 gr făină
150 gr miere
120 gr zahăr
50 ml lapte
50 gr unt
1 ou si un gălbenuş
1 linguriţă bicarbonat

IMG_3531_mic

Toate ingredientele (mai puţin făina) se pun într-un bol de metal pe aburi şi se bate cu un tel pară până se omogenizează bine şi compoziţia devine uşor spumoasă (durează cam 5-6 minute).
IMG_3539_mic
Se adaugă făina cernută şi se amestecă totul bine cu telul până rezultă o cocă. Se lasă să se răcească vreo câteva minute şi apoi se trece la coacere. Aluatul se taie în 4 porţii egale. Fiecare porţie se întinde cu sucitorul între două foi de pergament.
IMG_3541_mic
Se transferă foaia pe fundul unei tăvi întoarse (pe care am pus deja pergament) şi se mai întinde şi acolo până capătă forma unui dreptunghi cu dimensiuni aproximative de 20-24 de cm lăţime şi 30-33 cm lungime.

Tava se dă la copt în cuptorul încins pentru 4-6 minute. Cuptorul este încins la 180 de grade. În momentul în care scoatem tava foaia trebuie să fie aurie. Se desprinde foaia cu tot cu pergmanet de pe tavă şi se pune pe o suprafaţă dreaptă (foaia se întăreşte repede).
IMG_3547_mi
Răcim fundul tăvii cu apă rece şi repetăm procedeul cu restul aluatului.

După ce am terminat le lăsăm să se răcească şi umplem foile cu diverse creme şi marmelade.
IMG_3552_mic

Eu am folosit gem de măceşe foarte gustoase şi o cremă anglaise în care am pus nucă măcinată şi nişte friscă. Se poate folosi friscă simplă sau cremă de vanilie cu unt sau cremă de unt sau creme patissiere.
IMG_3569_mic
IMG_3571_mic

Sau doar gemuri şi dulceţuri.

Prajitura se taie după minim 12 ore de stat la rece. Ideal e să se taie după 24 de ore.

Merge perfect cu cafea dimineaţa. Mai ales iarna în timp ce vă uitaţi pe wikipedia şi căutaţi informaţii despre Yves Saint-Laurent.