IMG_5187_mic_text

Domnilor, a venit si timpul cepei caramelizate!
Din belsug, pe pat crocant de bagheta frantuzeasca, cu ansoa sarata si perfecta pentru multe beri. Ce sa mai vorbim atat? Felul asta de mancare frantuzesc este ideal pentru o gustare de seara (chiar daca in sudul Frantei se servea dimineata dupa cum ne informeaza si wikipedia aici) si merge acompaniat cu o bere sau un vin alb rece sec.

Pissaladiere este de fapt o pizza frantuzeasca. Are forma unei pizza italienesti, dar sfideaza muncitoreste nutritionismul mediteraneean si orice combinatie dietetica. Vorbim despre cepe intregi taiate fin si calite indelung in ulei de masline la foc mic alaturi de usturoi, cimbru si ansoa sarate. Totul se pune pe un aluat dospit sau fraged si se da la cuptor.

Dar nu se gaseste mereu timp si pentru aluat. Asa ca apelam la scurtaturi.

IMG_5164_mic

Eu am luat o bagheta alba si am taiat-o in jumatate, apoi fiecare jumatate am taiat-o pe lung in doua.
Am luat 2 cepe, cateva fire de cimbru proaspat, 4-5 catei de usturoi si un borcanel de ansoa.
Ceapa am taiat-o julien si am pus-o in ulei de masline (fiti generosi cu uleiul) la foc mic alaturi de usturoi si cimbru.
IMG_5180_mic

Am calit asa vreo 20 de minute. La final, cand ceapa era foarte fragezita am adaugat 7-8 fileuri de ansoa maruntite si am mai amestecat vreo 3-4 minute.
In sferturile de bagheta am asezat ceapa caramelizata si peste am pus masline(kalamata) intregi fara samburi. Intre masline am mai pus cate un file de ansoa si am dat la cuptor pentru 20 de minute.

Intre timp am mai incercat si o alta combinatie. Am luat un fenicul si l-am taiat julien subtire si l-am calit in uleiul ramas de la ceapa. Am pus si niste usturoi si cimbru si am lasat tot vreo 20 de minute la foc mic. L-am pus si pe el pe sferturi de bagheta si deasupra am aruncat branza de capra. Am dat la cuptor si combinatia asta tot 20 de minute.

IMG_5191_mic

IMG_5216_mic

A rezultat ceva perfect. Feniculul a iesit bun, e drept. Dar nu are cum sa bata ceapa caramelizata, dulceaga si imbibata de gustul de peste sarat. Rapid si surprizator de bun, pissaladiere e o gustare de anduranta nascuta pe coasta de sud a Frantei, probabil, din mainile pescarilor intorsi cu mult peste de pe mare.
N-are ce sa fie rau :) .