cover

E miezul verii. S-au incins toate fructele in pomi si au inceput sa se coaca. Suntem in plin sezon al piersicilor si caiselor, iar livezile se scurg portocalii prin bucatarii.

IMG_4454

Am primit niste caise dintr-un copac de la Buftea, apoi am trecut rapid prin piata Domenii si am mai luat niste piersici. Dintr-o data erau prea multe aceste fructe surori asa ca le-am imprietenit si mai bine in compozitia unei tarte rapide si foarte placut aromata. De altfel, aveam de mult in minte aceasta tarta pentru ca voiam sa incerc modelul lattice se ornamentare a tartei. Lattice vine din matematica. E o structura de linii care se intretaie in acelasi plan, dar devine complicat, nu? In bucatarie, the lattice pattern este un lucru ceva mai simplu si da o nota foarte eleganta tartei lasand compozitia sa respire in cuptor si sa se caramelizeze usor, pe alocuri.

Asa ca am luat si un pachet de aluat de foietaj si am inceput.

Ingredientele

4-5 piersici coapte, dar nu foarte moi
250 de grame de caise parfumate
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
2 lingurite de scortisoara
zeama de la o lamaie
un pachet de aluat foietaj
1 ou pentru uns aluatul de pe tarta

Am curatat caisele si piersicile de coaja si de samburi. Piersicile le-am taiat in cuburi de 1-2 cm.
Intr-un vas am pus faina, zaharul si scortisoara si le-am amestecat apoi am adaugat fructele si le-am frecat bine in acest praf aromat. La final, am adaugat si zeama de la lamaie si am mai amestecat putin.

Am intins putin aluatul de foietaj pe masa. Am pus intr-o forma de tarta o foaie de aluat si i-am lasat marginile putin sa atarne in afara formei (cam jumatate de centimetru), apoi am pus compozitia de fructe.

IMG_4466

Peste toate astea am inceput sa construiesc grilajul dupa tiparul lattice. Nu e mare lucru. Se face rapid. Aici gasiti o mica demonstratie (domnul foloseste un aluat fraged care da o textura mult mai crocanta tartei). Mai complicata pare partea finala cand trebuie formata marginea tartei, dar cu rabdare totul e posibil. Mai ales daca introduceti fasiile din grilaj in interior, pe marginea peretilor.

IMG_4475

Si chiar daca nu iese perfect tot va arata bine (eu am uitat o fasie necrosetata deasupra tartei, ha!).

IMG_4476

Cu oul batut bine ungem fasiile de aluat.

Apoi in cuptorul preincalzit la 190 de grade se lasa tarta timp de 45 de minute (sau pana se rumeneste frumos la suprafata). Dupa ce scoatem tarta din cuptor o lasam sa se raceasca o ora si apoi o taiem.

IMG_4512

De retinut: tarta este foarte gustoasa si aromata, dar aluatul de foietaj nu este alegerea perfecta pentru ca nu isi pastreaza calitatile crocante si a doua zi. Aluatul perfect este cel fraged (pate brisee) pentru ca ramane foarte crocant si da o textura perfecta in combinatie cu cremozitatea compozitiei de fructe din interior.

O vara perfecta si plina de pamplezir in continuare, va dorim!