IMG_8137_mic
Este o mancare tipic indiana pe baza de linte. Poate fi folosita atat pe post de gustare cat si ca fel principal. Indienii exagereaza servind aceasta mancare cu orez, dar India e mare si are multi locuitori, fiecare cu ideile lui. De aceea acest fel de mancare si foarte multe variatiuni. E ca salata chef-ului din Grecia, mereu diferita de la taverna la taverna.
N-am fost in India, dar acest fel de a pregati lintea se pare ca este intalnit mai ales in sud. Este foarte usor si rapid de pregatit o data ce ai toate ingredientele aranjate langa wok (eu am folosit un wok).

Nota specifica a acestei mancari sta in aroma puternica de chimion care se intrepatrunde perfect cu ghimbirul, usturoiul si laptele de cocos oferind o explozie indiana prietenoasa pe valul palatin.
IMG_8115_mic

Ingredientele

2 cani de linte portocalie (masoor dhal)
2 cepe rosii tocate marunt
1 lingura de seminte de mustar
1 lingurita de chimion seminte (e diferit de chimen si se gaseste la plafar, magazine naturiste sau la supermarket)
1 lingurita de turmeric
1/2 lingurita de cardamom macinat
un praf de piper
5-6 catei de usturoi
1 ardei iute proaspat (se mai poate folosi si chili uscat, dar iese prea iute)
1 lingura cu varf de ghimbir proaspat dat prin razatoare
4-5 rosii proaspete taiate cuburi
o cana de lapte de cocos
2-3 cani de apa
zeama de la o lamaie
ulei de masline pentru calit

Asa cum spuneam e foarte simplu de pregatit. Dupa ce faci prima oara mancarea asta o sa iti vina si mai multe idei pentru data viitoare. Poti adauga ingrediente sau inlocui ingrediente.

Sa terminam reteta.
Intr-un vas adanc (eu am folosit un wok generos) se pune uleiul de masline cu ceapa tocata marunt si toate condimentele aromante (chimion, turmeric, mustar, cardamom, ardei iute). Calim totul pentru cateva minute. Adaugam ghimbirul si usturoiul si mai calim 1 minut la foc mediu, apoi punem lintea, rosiile taiate cuburi si lichidele (apa si laptele de cocos). Adaugam sare si piper si lasam sa fiarba pe foc mediu spre mare timp de 40 de minute. Amestecam din cand in cand sa nu se lipeasca.

IMG_8127_mic

Se serveste cu naan, caju sau alune prajite, dar si cu orez asa cum spuneam. Noi am folosit paine proaspata si a fost delicios.
IMG_8144_mic
IMG_8152_mic

Chimionul este magic in toata amestecatura asta de condimente. Incercati si cu putina zeama de lime peste.