IMG_3326_mi
Suntem în plin sezon al limbii. The season of tongue, cum se mai spune pe micul ecran. Limbi de tot felul. Toate televizoarele prezintă limbi tăiate, lungite, prelungite, zdrelite, ascuţite, mierlite, ascultate, plecate, despicate şi câte şi mai câte. E complicat dacă îţi stă ceva pe limbă, pentru că altcineva s-ar putea să te asculte.
Asta e valabil şi în Piaţa Domenii, pe care profit de ocazie să o numesc oficial avanpost de aprovizionare depamplezir, unde, la măcelărie, se găsesc nişte limbi lungi de viţel care aşteaptă cuminţi în vitrină să intre în împărăţia măslinelor.
IMG_3279_mic

Aşa că am pus şi eu mâna pe o limbă şi am luat-o acasă. Să o gătesc, evident, pentru că limba e frumoasă, dar mai ales gustoasă. O discuţie despre limbă şi rolul ei în viaţă a mai apărut când am ales fotografia de cover a articolului, că ar fi cam morbid ori cam naturalist să pun aşa limba în văzul lumii. Dar, asta e realitatea: aşa arată o limbă delicioasă de viţel.
IMG_3333_mic

Să trecem rapid şi prin reţetă.

Ingrediente

o limbă de viţel (cca 1 kg)
2-3 frunze de dafin
o legătură cimbrişor verde
o legătură oregano verde
2 morcovi
o jumătate de ţelină
1 păstârnac
1 pătrunjel (rădăcina)
o lingură de piper verde
o lingură de seminţe de fenicul
o ceapă
3 căţei de usturoi
o linguriţă de sare

Pt sos
2 cepe roşii
500 ml suc de roşii
măsline după poftă
o linguriţă de piper negru
sare pentru gust

Metoda

Întâi am spălat limba şi am tăiat-o în 3 bucăţi. Am pus-o la fiert într-un vas mare. După primele clocote am aruncat apa şi am mai spălat o dată limba.
Am pus limba in oală cu toate condimentele şi am acoperit cu apa apoi am dat la fiert pe foc mic. Am lăsat limba să fiarbă cam 2 ore. După 2 ore limba s-a transformat în cea mai fragedă carne de vită pe care am mâncat-o vreodată.
I-am scos pielea şi am tăiat limba în felii.
IMG_3276_mic
IMG_3289_mic
Am călit două cepe în altă oală (în aia în care finalizăm mâncarea) cu un cub de unt (o lingură). După ce ceapa s-a înmuiat am pus feliile de limbă şi am acoperit cu zeama în care am fiert-o. Am gustat de sare, am mai adăugat suc de roşii, măsline, o foaie de dafin si o linguriţă de piper negru şi am lăsat pe foc mic încă o oră. La final am adăugat o jumătate de lingură de făină dizolvată în apă ca să îngroş sosul.
IMG_3333_mic
IMG_3331_mic

Şi am făcut o cruce mare şi am dat limba în jos pe gât. Cea mai bună limbă pe care am mâncat-o până acum.
Iar supa rămasă care a rezultat din fierberea limbii am strecurat-o şi am folosit-o pentru alte ocazii.