IMG_3073_mic
Acoperă-mi inima cu ceva!
Hai, pune mâna pe o bucată de carne de vitel şi fă-ţi viaţa, cum ar spune orice taximetrist care a transportat cel puţin o dată o gospodină dinspre piaţa Domenii spre casa ei, iar ea i-a pătat bancheta din spate cu ce-a avut mai bun în sacoşe.
Taximetristul a fost invitat în casă la o cafea şi un păhărel de Vanish pentru bancheta din spate. Pe urmă a ajutat-o pe femeie să taie carnea în cubuleţe de 2-3 centimetri. Ea avea o problemă cu sciatica, el o problemă cu fierea, dar uite aşa, dintr-un necaz ajungi să-ţi faci viaţa mai frumoasă şi să votezi la alegeri cu cine trebuie că ai cu cine să te mai sfătuieşti, iar taximetriştii ştiu toţi că cu Ponta nu mai poţi vota. Dom’ne, ăsta e copilu’ lu’ Iliescu!
IMG_3059_mic

În fine, politica merge bine cu carnea de viţel şi o ţuică. Astăzi avem mai multe detalii despre carnea de viţel şi despre cum se obţine din ea un gulaş gustos.

Ingrediente

1 kg carne (vrăbioară sau pulpă de viţel)
800 gr ceapă roşie
2-3 morcovi
2 rădăcini de pătrunjel
o lingură de oregano
jumătate de lingură de cimbru
o lingură de chimen pisat
câteva boabe de enibahar
o linguriţă rasă de piper negru măcinat (sau o linguriţă de piper negru boabe)
4-5 linguri cu vârf de boia dulce-afumată de calitate (sau picantă, după gust)
4-5 căţei de usturoi
2 ardei capia rosii
1 litru de supă de vită
500 ml de suc de roşii
4-5 cartofi medii
sare după gust (2-3 linguriţe)

Metoda

Se procedează cu răbdare, pentru că durează ceva timp ca să devină carnea fragedă.
IMG_3061_mic

Am început cu ceapa. Am tăiat-o julien și am călit-o în câteva linguri de ulei la foc potrivit timp de vreo 10 minute, până se înmoaie. Am folosit o oală încăpătoare. O oală cu fund dublu e si mai bună. Apoi am adăugat carnea tăiată cuburi (2-3 cm) și am călit-o alături de ceapă până și-a schimbat culoarea. Am adăugat condimentele si am amestecat bine. Am adăugat usturoiul strivit. Am adăugat morcovul, pătrunjelul si ardeiul capia taiate cubulețe și am amestecat bine.
Peste am pus 4 căni de apă (sau supă de vită) și am dat la fiert la foc mic cu un capac deasupra. După 30 de minute am pus sare. Am mai lăsat la fiert încă o oră din acest moment (sau până carnea devine fragedă). În momentul în care carnea a fost fragedă am adăugat jumătate de litru de suc de roșii de la Buftea și cartofii.
IMG_3067_mic
A mai lăsat până s-au fiert cartofii.
Există sute de rețete de gulaș, dar niciuna nu e la fel de bună ca gulașul de a doua zi. Adică, oricare ar fi rețeta pe care o folosiți, tot mai bun e gulașul servit a doua zi.
Avantajul acestei retete este ca nu are grăsime aproape deloc.
Dacă scoatem cartofii din schemă rezultă chiar un fel de mâncare dietetic.
La care se poate adăuga o pâine cu maia făcută în casă de patroana bucătăriei Depamplezir, domnișoara Mădălina.
IMG_3040_mic
IMG_3064_mic

Dar cine ar scoate cartofii din gulaș? Un taximetrist nebun, poate :) .