IMG_4420

Gazpacho! Toata lumea stie ce e gazpacho. Cetatenii Andaluziei stiu cu siguranta toti. Si e drept ca in Spania am gustat cel mai bun gazpacho. La ei se gaseste in piete si se vinde la litru ca un suc de vara. Este excelent rece.

Dar exista foarte multe variatiuni ale acestei supe reci, iar ingredientele din ea se pot inlocui mereu cu altele.

Primul gazpacho pe care l-am pregatit recent este unul apropiat de cel clasic (rosii, ardei, castraveti, usturoi, ulei de masline, ceapa). Nu am folosit toate ingredientele crude insa. Pentru mai multa cremozitate am copt ardeii capia rosii, iar pentru rosii am folosit un sortiment care creste in cutiile de tomate decojite de la Cirio :) .

IMG_4392

Ingredientele

900 grame rosii (prunisoare proaspete decojite sau 2 cutii de rosii gata decojite)
4 ardei capia rosii mari
1 castravete decojit
5 catei de usturoi
1 ceapa
2 lingurite de oregano
5-6 frunze de busuioc verde (sau dupa gustul personal)
100 ml ulei de masline nefiltrat
sare, piper

Foarte simplu si rapid.

Ardeii capia se pun intr-o tava si se dau la cuptor pentru 50 de minute la 180 de grade. Se intorc din cand in cand ca sa se coaca uniform. Se scot si se lasa intr-un vas acoperit cu un praf de sare vreo 10 minute.
IMG_4401

Intre timp punem intr-un blender rosiile, castravetele taiat bucati, ceapa taiata, usturoiul pisat si amestecam pana obtinem un piure. Daca blenderul nu toaca totul foarte marunt, strecurati.
IMG_4410

Decojim ardeii si le scoatem samburii apoi ii adaugam si pe ei in crema de rosii. Blenderul amesteca totul rapid si deja supa arata foarte cremos. Ardeiul copt isi face treaba de minune in privinta asta.

IMG_4415

In acest moment adaugam condimentele (2 lingurite oregano, sarea, piperul) si uleiul de masline. Mai dam cateva impulsuri si treaba e aproape gata. Gustam si potrivim de sare, apoi adaugam cele 5-6 frunze de busuioc si le dam usor cateva secunde prin blender. Mai punem zeama de la un lime in toata combinatia si gata!

Servirea se face alaturi de crutoane de paine, castraveti, ceapa si ardei tocati cubulete.

Enjoy!