IMG_3860_mic
Stăpânesc câteva limbi străine la perfecţie după ce beau suficiente sticle de vin. Poate la fel de multe ca zilele care au trecut de când nu am mai scris pe blogul magic de artă şi meserie culinară care mă face să par mai folositor omenirii decât aş fi de fapt. Să nu credeţi însă că aş fi. În cazul unei invazii ruseşti în România şi al unei ocupaţii ulterioare sunt sigur că majoritatea agenţiilor de publicitate şi a corporaţiilor mai mari sau mai mici se vor transforma în pepiniere de bucătăraşi şi coafeze taman pregătiţi la perfecţie pentru supravieţuire, iar eu voi ajunge să frec vreo punte a unui submarin atomic pentru că am o cavitate toracică superioară şi reuşesc să stau cu capul la fund mai mult decât alţii. Dar nu e cazul să ne văităm. Până la noi trebuie să treacă prin câteva milioane de ucraineni mai solizi ca mine.
Revenind la limbile străine, franceza a fost prietena mea de când mă ştiu, adică de când confundam le foret cu la foret şi ca să reuşesc să reţin diferenţele a trebuit să mă pun cu burta pe carte. Pe care am mâncat-o, se pare pentru că mulţi ani mai târziu din mâinile cu care scriam în subsolul casei de cultură cuvinte noi în limba franceză a ieşit un tort foarte pufos şi boieros pentru festivităţi speciale: Tortul Foret Noir.
IMG_3839_mic_text

Chiar dacă sistemul nervos al acestui tort este plin de magie neagră, aparenţa sfidătoare a obiectului gastronomic este albă. Nici bufniţele nu sunt ceea ce par, cu atât mai mult tortul ăsta. Ce pot să jur cu mâna băgată în frişcă până la cot e că nu e foarte greu de făcut şi merită încercat. Cred că ocazia perfectă poate fi un Valentine’s Day sau ceva când vrei să îţi arăţi dragostea prin milioane de calorii unei persoane alături de care chiar vrei să îţi petreci restul vieţii şi nu te interesează dacă are un metabolism rapid sau leneş. Dar despre iubire revin cu precizări şi previziuni mai clare în curând. Cred că mai încolo.

Să revenim la tortul cu contraste.
IMG_3830_mic

Nivelul de pricepere este mediu. Trebuie să ştii să baţi o friscă bine şi să faci un blat bine crescut.

Ingrediente
Pentru blat
6 ouă
250 grame zahăr
50 gr cacao
100 gr făină
1 linguriţă esenţă de vanilie
150 gr unt topit
1-2 pachet de praf de copt
3-4 linguri cu vârf de dulceaţă de fructe de pădure
40-50 de vişine din vişinată fără sâmburi

Pentru frişcă
750 gr smântână pentru frişcă
75 gr zahăr pudră
2 linguriţe de esenţă de vanilie
3 linguri de kirsch (lichior de cireşe făcut din coniac)

Pentru siropul cu care se unge blatul
200 ml apă
170 gr zahăr

Metoda

În primul rând ne ocupăm de blat. Seamănă cu metoda de la blatul de tort de morcovi, doar că în loc de ulei de măsline punem unt pur de 82% grăsime ca să sărbătorim iubirea. Într-un vas încăpător am bătut ouăle întregi cu un tel în formă de pară alături de zahăr şi vanilie până capătă volum aproape dublu, iar telul lasă o dâră în compoziţie când este ridicat. Făina şi cacaoa se amestecă cu praful de copt şi se cern direct peste compoziţia de ouă şi se încorporează, apoi se adaugă untul lichid la temperatura camerei şi se amestecă în continuare cu telul foarte bine.

Toată compoziţia se pune într-o formă cu fund detaşabil acoperită cu hârtie de copt. Forma să aibă o dimensiune de 23-25 cm. Se dă la copt în cuptorul încins deja la 180 de grade pentru 35-40 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcească şi apoi se taie în trei discuri egale ca grosime. Cu grijă. Veţi vedea că blatul are o elasticitate foarte plăcută şi este foarte bine aerat.
IMG_3784_mic

IMG_3801_mic

Cât timp s-a răcit blatul am făcut şi dulceaţa de fructe de pădure din fructe de pădure peste care am pus zahăr şi am fiert la foc mic vreo 15 minute până s-a îngroşat uşor sucul lăsat de fructe.
IMG_3774_mic

Frişca am bătut-o foarte bine şi tare cu zahărul şi vanilia apoi am adăugat kirschul.

Am trecut la montaj.

Pe felia de jos am pus dulceaţa de fructe de pădure.
IMG_3809_mic
Pe următoarea am uns cu siropul de zahăr la care am adăugat nişte kirsch şi am pus 5-6 linguri de frişcă.
IMG_3826_mic
Am întins frişca şi am adăugat vişinele ţinute în vişinată (vreo 40-50 de bucăţi fără sâmburi).
Am pus capacul şi am ornat cu restul de frişcă aşa cum m-am priceput mai bine.
Pe margine am presărat cu mare efort ciocolată rasă.

IMG_3827_mic

IMG_3846_mic

IMG_3856_mic
Tortul se taie după ce stă câteva ore la frigider. Cel mai important e ca blatul să fie bine înmuiat cu lichid pentru că restul este perfect şi foarte gustos. Tortul rezistă în frigider până la 3-4 zile dacă e acoperit sau dacă nu te trezeşti noaptea din somn de grija lui.