IMG_2806_mic
Am inceput sa folosesc aceeasi farfurie in fotografii. Semn ca sunt mereu pe fuga si ca se imputineaza timpul tot mai des. Si asta nu e bine, pentru ca in perioada asta se revarsa cornul abundentei. In zona lunii septembrie este multa bogatie. Am trecut ieri printr-o piata si am ramas iarasi uitandu-ma in gol in fata mormanelor de legume si fructe proaspete. Ma simt in astfel de momente ca patriarhul lui Marquez care isi vizita imprejurimile castelului si se intalnea mereu cu belsugul. E drama care locuieste in lama cutitului oricarui bucatar megaloman care priveste gramezile de gogonele si ardei capia pentru ca 30 de minute mai tarziu sa se dezmeticeasca si sa intre in primul Mega Image ca sa cumpere fenicul olandez. Adica ma bucur ca oamenii inca mai pun gogonele la borcan si mai fac galuste cu prune, dar eu, trecut prin ciurul si darmonul internetului imi incordez atentia pe fenicul.

Atunci fenicul sa fie!
IMG_2799_mic

E o reteta pentru lenesi (ca si ultimele doua cu vinete). Feniculul este in sezon de recoltare in Franta. Acum apare bulbul carnos si parfumat. Am cautat sa vad cat de greu se cultiva planta asta si a rezultat ca presupune ceva munca. In niciun caz nu semeni samanta de fenicul si dupa cateva luni extragi bulbul. Ai nevoie de rasad, de spatiu, de sol, e complicat. Olandezii se pricep mai bine se pare!
IMG_2789_mic

Asa ca am pus mana pe cateva capatani de fenicul si le-am spalat, le-am taiat frunzele si apoi le-am sectionat pe lungime. Am pus jumatatile intr-o oala de fonta si am stropit totul cu ulei de masline (cam o lingura pe fiecare jumatate de fenicul). Am pus sare si am dat oala acoperita cu capac in cuptorul incins la 190 de grade. Am lasat-o acolo vreo 20 de minute. Am scos oala si am adaugat parmezan ras din belsug peste fenicul si jumatate de pahar de vin alb si am pus inapoi in cuptor de data asta fara capac. Am mai lasat inca vreo 20-25 de minute.
Feniculul trebuie sa fie fraged si usor de taiat cu furculita.
Se poate consuma simplu, dar merge combinat cu diverse feluri de peste sau carne de pui.
IMG_2816_mic

Nu e rau. Eu sunt rau ca nu mai fac deserturi :) .
Apropos, a inceput Masterchef. Cum vi se par noii bucatari folositi de ProTV?