Show Menu

Doua tarte Tatin: una pentru Cristi, alta pentru Electric Brother

IMG_6233_mic_text

Daca il cauti in husa chitarei s-ar putea sa ii gasesti uitat prin vreun buzunar niste piper sichuan sau niste lemon grass sau, mai nou, si niste mancare pentru bebelusi facuta cu mainile lui. Cand canta alaturi de Norzeatic, Cezar Stanciulescu, Maria Popistasu sau de unul singur nu te-ai gandi ca prin mainile alea trec aproape zilnic si niste cutite de ceramica bine ascutite cu care isi face treaba de chinez meticulos in bucataria lui cu blat de piatra de cateva sute de kilograme. Muzicianul e mare bucatar in realitate. Prima intalnire fata in fata cu Cristi a fost acum vreo 5 ani. Intre noi si alti cativa era si un platou cu pui fragezit in iaurt si mirodenii, copt apoi in cuptor. Gatit de Electric Brother. Satui, altfel am discutat despre un concert live de al lui Gordon Matthew Thomas Sumner (cum adica cine e Gordon?!) si alte aspecte care nu fac, momentan, obiectul discutiilor depamplezir.

Ei bine zilele trecute a fost ziua lui si trebuia sa ii pun ceva pe masa. De mult asteptam o ocazie. Iata ca am prins-o pe cea mai buna. Casa era plina. O inghesuiala interesanta de plozi si oameni cu diverse ocupatii: unii cu vin, altii cu vin. Asteptau toti pe langa cuptor sa iasa prima transa de vitel cu reductie de telina si supa tom ka gai sa fiarba mai repede. Eu sosisem la petrecere cu doua platouri pe care zaceau intoarse doua tarte tatin cu pere si cardamom.

Nu am apucat sa le probez pentru ca in timp ce fumam pe balcon si ma gandeam daca oare chiar era interesat Norzeatic de povestea surorilor Tatin sau era doar amabil, cele doua tarte s-au si terminat. Lumea era multumita :) .

Deci Tarta Tatin de pere (cu cardamom)

E o tarta rasturnata. Tarta clasica e cu mere si scortisoara. Dar merele se inmoaie cam tare si prefer perele pentru tarta asta.
E nevoie de un aluat fraged si de pere caramelizate

Aluatul fraged dulce se regaseste aici.

Ingredientele pentru pere caramelizate (pt. o tarta)

1 kg pere jambon (acum e sezonul lor si sunt foarte gustoase si aromate)
120 gr zahar tos
90 gr unt
o lingura de apa
jumatate de lingurita de seminte de cardamom pisate
un gat de whisky bun sau coniac (pentru flambat)
o mana de nuci

IMG_6131_mic

Porn I

IMG_6144_mic
Porn II

Perele se decojesc si se taie felii pe lung. Zaharul se pune cu lingura de apa si untul intr-o tigaie cuprinzatoare si se lasa 5-10 minute sa se caramelizeze auriu. Se pun perele feliate si se calesc inca vreo 10 minute alaturi de cardamom. La final se adauga gatul de whisky si se flambeaza. Se pun intr-o forma de tarta cu tot cu sosul rezultat.
Aluatul scos din frigider se intinde si se pune peste tarta acoperind bine marginile. Se coace 20-30 de minute la 190 de grade in cuptorul incins in prealabil.
Tarta se scoate din cuptor si se intoarce pe o farfurie dupa ce s-a racit putin (sosul fierbinte poate sa pateze daca ajunge pe piele. Am incercat eu cu ala de rosii, asa ca aveti grija.)
IMG_6153_mivc

IMG_6225_mic
In acest instantaneu il puteti vedea pe Cristi in usa camarii lui plina de bunatati si obiecte utile la casa omului cum ar fi minciogul din spatele lui.

Sper ca ti-a placut :) .

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.