Show Menu

Domnul Stamatin fata in fata cu Pangasius

stamplezir01

Tarzie era ora la care mi-a batut la usa domnul Bogdan Stamatin, prieten si tovaras vechi de multe aventuri si imparteli. Venea din Danemarca pentru o mica vacanta in Romania. Trebuia sa ne vedem. L-am invitat in bucataria Depamplezir de dragul revederii mai mult decat de dragul mancarii, dar printre paharele de vin si bere am reusit sa pregatesc ceva.

Stamatin e neschimbat ca fizic. Cu sapca trasa pe cap, manecile suflecate la camasa a intrat zambind si dansand sprijinindu-se intr-o sticla de vin alb cu o fata in iarba (vin din vremuri mai vechi).

Ne-am incurcat prin bucatarie intre sticle, pahare, scrumiere si farfurii si amintiri si hohote de ras. Am mai si gatit. Am discutat destul de mult si ne-am adus aminte cu placere de un revelion petrecut in Barcelona acum 2 ani in casa celui mai de treaba spaniol din Catalunia, Vicente Garcia, si a iubitei sale Ema Prisca. O masa lunga intinsa si noi, Ema si Vicente si alti prieteni spanioli si veseli care au fost adaugati apoi in rastelul show-ului IMPORTANT(what is).
Pentru ca Bogdan Stamatin este si despre acest show online care insumeaza multe filme scurte de 2-3 minute in care oameni multi raspund la intrebarea Ce e important? (in viata, sa zicem)

Bogdan a plecat din Romania de cativa ani. Umbla si cauta. Se cauta pe sine si cauta alti oameni, pentru el si pentru proiectul sau IMPORTANT. Revenind in bucataria Depamplezir, masa nu era asa de lunga ca la Barcelona, dar era plina si vesela si semana cu ce traisem prin Barcelona.

Ce am gatit pentru domnul Stamatin?

Peste la tajine cu cuscus (dupa o reteta Jamie Oliver)

E o reteta rapida si gustoasa care iti lasa timp si pentru altele: discutii, tutun si pahare de vin.

stamplezir02

Ingrediente:

800 grame pangasius file (proaspat) – sau orice alt peste alb file
750 grame suc de rosii (bulion, pasata)
4 catei de usturoi
10 masline naturale fara samburi
1 lingurita harissa (eu am folosit chili amestecati cu ulei si apa de flori de portocal)
2-3 fileuri de anchois in ulei
2-3 linguri de ulei de masline
sare, piper

cuscus (depinde cate persoane ai la masa)
menta si lamaie

si o oala tajine sau de lut/fonta cu capac

E foarte simplu.
Fileurile se taie pe mijloc, pe lung, apoi fiecare fasie se taie in jumatate. Mini-fileurile se sareaza si pipereaza si se ruleaza apoi se intersecteaza cu o scobitoare pentru a pastra forma de rulou.

stamplezir04

In oala de fonta (asta am folosit eu) se pune uleiul, usturoiul strivit marunt, maslinele, amestecul de chilli, ulei si apa de flori de portocal si se calesc putin.
Adaugam sucul de rosii, piper si sare si lasam sa clocoteasca vreo 10 minute.

Luam rulourile si le asezam in oala cu sosul de rosii si acoperim dupa care dam totul la cuptor inca 5-10 minute pentru ca pestele sa se gateasca in aburii din oala.

stamplezir05

Intre timp facem cuscus-ul foarte repede.
Luam o cana de cuscus (300 de grame) la care adaugam 2 cani identice cu apa fierbinte si o lamaie + o legatura de menta. Acoperim si lasam 10 minute.

stamplezir03

Inainte sa punem in farfurii indepartam menta, stoarcem lamaia si adaugam un strop de ulei de masline. Ar fi mers foarte bine niste legume trase la tigaie in cuscus-ul asta sau niscaiva menta si patrunjel tocat.

Am avut suficient vin, in schimb, care a acompaniat carnea de peste foarte moale si zemoasa alaturi de cuscus-ul imbibat in sosul bun de rosii(putin cam spicy de la chili, totusi).

stamplezir06

Si bossa nova si conversatii despre ce facem in continuare cu viata, cu scolile (Stamatin studiaza la Copenhaga despre cinematografie si design) si asa s-a facut 1 noaptea si s-a terminat si mancarea.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.