clatitecusomon-10

Acum cativa ani mi-am cumparat cea mai grea carte de bucate de la Carturesti. La propriu, are 5 kilograme. Incepusem scoala de bucatari si o luasem destul de in serios (chiar daca scoala s-a dovedit un fel de bacalaureat fara camere de luat vederi) asa ca imi cautam retete peste tot. Aveam nevoie de o carte de bucate care sa imi explice pasii unei retete la fel cum o face un maestru bucatar. Sa vezi si sa intelegi. Si am gasit cartea asta: Culina Mundi, plina de retete cu vederi adunate din lumea intreaga. Fiecare reteta este descrisa pas cu pas pe doua pagini. E greu sa nu iti iasa daca esti atent si daca incerci de doua ori. Repetitia e mama bucatarului.

Asa ca trebuia sa ii dedic o reteta si ei, celei mai grele carti de bucate din bucataria de pamplezir.

Am ales o reteta simpla. Un aperitiv: rulouri de somon.

Nu are nevoie de prea multe fotografii. Are la baza primul preparat culinar incercat in copilarie: clatitele fara zahar.

Iata ce presupune reteta (e destul de scumpa din cauza somonului fume):
clatitecusomon-1

Din faina, oua, lapte si putina sare rezulta 6 clatite pe care intinzi smantana (200 gr) amestecata cu marar, apoi adaugi peste feliile de file de somon fume sau marinat (250-300 gr). Rulezi clatitele fara prea multa maiestrie apoi le sigilezi in folie de plastic si le dai la rece cateva ore. Frigiderul face minuni (nu rusinea, cum ar spune unii). Scoti rulourile si le feliezi dupa masura imbucaturii.
Racoritor de vara si parfumat. Aperitivul asta sta bine in fata oricarui pahar de vin alb sau roze bine racit.

clatitecusomon-2