IMG_4662_mic_text
M-am culcat într-o după-amiază şi am visat că eram la un picnic. La un moment dat au apărut nişte soldaţi americani şi ne-au evacuat. Ne-am strâns lucrurile înşirate prin iarbă şi am plecat de acolo însoţiţi de americani. Printre ei era şi un detectiv din New York pe care l-am întrebat de ce a trebuit să plecăm din locul în care ne simţeam aşa de bine. Detectivul mi-a cerut aparatul foto şi atunci mi-am dat seama că în graba în care plecasem de acolo uitasem obiectivele prin iarbă. Nu contează, mi-a spus detectivul, uită-te prin aparat aşa fără obiectiv şi o să înţelegi.
Am pus aparatul la ochi şi m-am uitat în urmă spre locul în care stătusem. În stânca muntelui era un lac cu apă limpede în care dacă te uiţi cu atenţie dintr-un anumit unghi, mi-a spus detectivul, o să vezi un extraterestru. Într-adevăr când mă uitam dintr-un anumit unghi puteam să văd silueta unui extraterestru foarte timid care înota pe fundul lacului.

Toate astea s-au întâmplat după ce am mâncat desertul cu clătite americane şi caise despre care o să vorbesc mai departe.
IMG_4648_mic

Caisele pe care am pus mâna erau dintr-o grădină de pe lângă Giurgiu. Ceva foarte special, combinaţia perfectă de dulce şi acrişor pe care caisele româneşti de calitate o au.
IMG_4592_mic

Cu ce merg caisele? Cu pandişpan, cu pui, cu miel, cu salate şi mai ales cu clătite.

Clătitele americane sunt invenţia perfectă pentru caise pentru că îţi dau senzaţia unui pandişpan şi în acelaşi timp metoda pare specifică unei clătite.

Ingrediente
Caise (7-8) tăiate felii şi amestecate cu 2 linguri de zahăr
3 ouă separate
130 ml lapte
100 gr făină
2 linguri de zahăr
1 praf de sare
1 linguriţă de praf de cop
1 linguriţă de extract de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat bourbon)

Metoda

Într-un vas se amestecă gălbenuşurile cu laptele, făina, praful de copt şi zahărul. Se bat bine cu un tel până devine totul cremos şi legat.
Într-un bol curat se bat albuşurile spumă cu un praf de sare.
Se amestecă spuma cu compoziţia de făină şi lapte cu o spatulă. Facem mişcări largi ca la orice pandişpan.
În momentul în care compoziţia este omogenă putem să ne apucăm de făcut clătite.

IMG_4625_mic
Am pus două linguri de compoziţie la o clătită.
Deasupra, în aluatul moale, am pus feliile de caise. Avantajul clătitelor americane este că nu se prind aşa uşor de suprafaţa tigăii. Focul trebuie ţinut la mediu spre mic. Tigaia neaderentă.
Clătitele se întorc cu o spatulă.
Pentru că au fost acoperite de granule de zahăr feliile de caise se vor carameliza perfect.
IMG_4633_mic

La final se pun pe farfurie şi se servesc cu nuci, cu migdale, cu miere sau cu sirop de arţar.
IMG_4622_mic
IMG_4656_mic

Un mod foarte plăcut de a începe ziua, dar şi somnul de după-amiază care vă poate oferi întâlniri surprinzătoare.IMG_4689_mic