IMG_4190_mic_text
A trecut atâta timp de când n-am mai scris în jurnalul gastronomic că aproape am uitat parola de login. Dar chiar şi Simona Halep mai pierde câte un meci din când în când şi, eu personal, cred că mai am până ajung numărul 3 mondial pe partea de mânuit oale şi tigăi.
De data asta mi-am verificat îndemânarea pe o tavă de copt şi am făcut un chec. Sunt atâtea reţete de chec. Fiecare cu campionul lui. Eu am ales una clasică cu ciocolată. Treaba cu checul este legată de senzaţii. Eu apreciez checul dens, aproape înecăcios, care îţi umple gura cu aromă şi cere imediat să dai pe gât un pahar de lapte sau de cacao cu lapte.
Este ca un fel de bătălie de la Posada unde inamicul e prins între cerul gurii şi papile. Fără un pahar de lapte checul se blochează în gât şi începi să uiţi parole din cauza lipsei de oxigen.

Deci cum se face checul ăsta?

Ingrediente
125 gr. unt nesărat topit şi lăsat să se răcească
125 gr. ciocolată neagră
5 ouă separate
125 gr. zahăr
125 gr. făină
1 plic de praf de copt
2 linguriţe esenţă de vanilie
coaja rasă de la o lămâie

Metodă

Dăm drumul la cuptor la 180 de grade. Ungem cu unt o tavă pentru copt pâine sau cozonaci (mai mici) şi o tapetăm cu hârtie de copt.
Topim ciocolata pe bain marie.

Apoi batem bine gălbenuşurile cu zahărul într-un vas mai mare până îşi dublează volumul şi capătă o culoare galben pal. Putem folosi telul sau mixerul electric. Adăugăm untul topit şi răcorit şi batem în continuare după care cernem făina şi praful de copt peste compoziţie şi încorporăm cu o spatulă.
IMG_4165_mic

Compoziţia obţinută o împărţim în două părţi egale.
Unei părţi îi adăugăm ciocolata topită, iar celeilalte îi adăugăm vanilia şi coaja de lămâie rasă. Poate şi fi coajă de portocală (merge cu ciocoalta).
IMG_4170_mic
IMG_4172_mic
IMG_4177_mic

Albuşurile le batem până formează vârfuri tari apoi împărţim spuma în două părţi egale şi o adăugăm celor două compoziţii. Încorporăm cu spatula până capătă o textură mătăsoasă, apoi punem în tava de copt în straturi succesive.
Mie nu mi-a ieşit perfect chestia asta, dar nu e chiar cel mai important aspect.
IMG_4187_mic

Tava se dă la cuptor pentru 45 de minute la 180 C (sau până trece testul scobitorii).
IMG_4204_mic
IMG_4226_mic

Se lasă să se răcească, se taie şi se mănâncă cu un pahar de lapte lângă.