Show Menu

Ce urmeaza dupa Ramadan? O spata de porc la cuptor.

IMG_4599

Andrei Pungovschi are 1,94 m si vede foarte bine de la inaltimea asta cum fotojurnalismul din Romania se duce pe apa sambetei. Din acest motiv, de cativa ani a renuntat sa mai lucreze pentru ziare sau agentii de presa romanesti si isi urmeaza drumul personal. Colaboreaza doar cu publicatiile in care gaseste oameni si povesti adevarate. Pe langa aceasta libertate profesionala, Andrei mai beneficiaza de un privilegiu al timpului liber: cunoaste aproape toate localurile din Bucuresti unde se poate manca o ciorba buna la pranz. Nu poti refuza o invitatie la pranz din partea lui.

Dar asta se intampla din ce in ce mai rar in ultimul timp, pentru ca, de cateva luni, Andrei, este prins foarte tare cu revoltele oamenilor din Turcia si Egipt.

Duminica dimineata s-a intors din Cairo. Ostenit si putin infometat. Pentru ca in Egipt (ca de altfel in toata lumea araba) este perioada de Ramadan. Asa ca mancare si apa, pe timpul zilei, mai putina daca nu vrei sa jignesti un popor si asa cam enervat de situatia politica locala.

Nu i-am pregatit ceva de pamplezir. Nu. Am ales o spata de porc de la macelarie si am inceput treaba pentru un ospat vindicativ (cu tot respectul pentru fratii musulmani care nu au in meniul lor acest animal, destul de murdar, dar foarte gustos, mai ales gatit la foc mic in cuptor).

Ce am folosit?

2 kilograme spata de porc
sare grunjoasa
coriandur, menta, cimbru macinate
ulei de masline
o radacina de fenicul
4 morcovi

Am crestat usor carnea (care era destul de barbierita de grasime) si am frecat-o cu sarea si condimentele amestecate cu ulei.

IMG_4546

IMG_4550

Am tras-o la tigaie si apoi am dat-o la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade. Tava acoperita cu staniol.

Dupa 2 ore am scos staniolul si am adaugat feniculul si morcovii si am mai lasat inca o ora la 180 de grade.

IMG_4555

Efectul a fost notabil. Carnea s-a fragezit incredibil de bine si friptura rezultata a devenit foarte suculenta.

IMG_4586

Alaturi de ea am mai pus si o mancare de bame cu curry si lapte de cocos (astea merg foarte bine cu porcul in bucataria tailandeza)

IMG_4575

Am folosit:

500 grame bame proaspete
1 cartof dulce taiat cubulete
400 ml lapte de cocos (la cutie)
5-6 catei de usturoi
2 cepe mici
o lingura de pasta de curry (se gaseste in MegaImage)
o lingurita cu varf de praf de curry
4-5 cuisoare
un ardei iute
o bucata generoasa de ghimbir ras
un praf de garam masala
patrunjel
sare

Cum am procedat?

Ceapa, usturoiul si ghimbirul le-am dat prin blender cu un praf de sare si cu putin ulei de masline pana am obtinut o pasta grunjoasa. Intr-un vas adanc am calit in putin ulei pasta de curry. Apoi am adaugat ce dadusem prin blender si am gatit pana s-a inundat toata casa de arome si pasta a devenit usor lipicioasa.
Am pus laptele de cocos, ardeiul iute taiat marunt, praful de curry si cuisoare si am dat totul in clocot.
Cand a inceput sa fiarba am pus cartoful dulce taiat cubulete.
Dupa ce s-au inmuiat cubuletele de cartofi am pus si bamele si am mai lasat vreo 5 minute (bamele foarte proaspete si tinere se inmoaie rapid).

La final am stors o lamaie peste si am adaugat patrunjelul. Peste toate am presarat putin garam masala pentru un contrapunct arabesc foarte potrivit.

Combinatia este foarte placuta. Porcul se topeste rapid in gura si aromele de curry il imbogatesc nemaipomenit. Sa nu uit de fenicul si morcovii copti in grasimea rezultata de la spata de porc: sublim, dulce si aromat.

IMG_4580

Am mancat si am discutat. De turci, de egipteni, de romani.

Proiectele lui Andrei Pungovschi pot fi urmarite aici sau in Decat O Revista.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.