IMG_8192_mic_text
Evolutia painii in zilele noastre a cunoscut un avant semnificativ o data cu aparitia bananei ecuadoriene. Nu e o noutate, dar e o curiozitate cum a aparut. Probabil ca intr-o seara o batrana din sfatul inteleptilor, responsabila cu circuitul painii in interiorul tribului a pus mana pe niste banane si cateva maini de faina si a facut pentru prima oara ceea ce avea sa devina banana bread. Un desert amabil cu toti bucatarii lenesi de pe cuprinsul pamantului. Mai tarziu, cand au sosit si pliculetele cu praf de copt si bicarbonatul de sodiu in satul batranei ecuadoriene, painea a inceput sa se inalte in cuptor razbelita si sa prinda consistenta pufoasa.

Painea cu banane a ajuns si pe teritoriul dacilor. Cam in acelasi timp cu primul import de banane sau cu prima conexiune de internet, pentru ca ma indoiesc ca exista reteta asta in colectia Sandei Marin.

Foarte bine ca a ajuns. Este cea mai rapida cale de a ajunge la un desert sanatos (daca inlocuim zaharul cu stevia sau sirop de agave).

Cum se obtine o banana bread?
IMG_8091_mic

Ingrediente
190 grame faina
100 grame zahar
1 lingura rasa de praf de copt
1/2 lingura de bicarbonat de sodiu
un varf de sare
2 oua
3 banane medii
100 ml ulei de masline
o pastaie de vanilie
2 lingurite de cardamom macinat
o mana de nuci
200 de grame de prune uscate moi

Metoda

Nu degeaba spuneam ca este un desert al bucatarilor lenesi, al domnisoarelor care vor sa impresioneze usor la iesirea din pension sau al barbatilor vinovati care cauta rascumparare. Recomand tuturor sa incerce. S-au vazut si cazuri de vindecari rapide de lombosciatica in timpul prepararii acestei retete.

Intr-un bol amestecam faina cu zaharul, praful de copt, bicarbonatul, sarea si cardamomul macinat (sau scortisoara).
Intr-un robot de bucatarie punem restul ingredientelor, mai putin prunele uscate, pe care le vom pune la final.
Se mixeaza pana la omogenizare ouale, bananele, uleiul de masline si nucile. Dupa omogenizare punem faina si mixam totul pana devine o pasta. La final se pun si prunele uscate taiate bucatele.
IMG_8105_mic
Aluatul se pune in tava si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50 de minute.

IMG_8155_mic
La final incep improvizatiile. O cupa de inghetata nu are cum sa strice. Eu am folosit o inghetata excelenta de nuca de cocos peste care am ras coaja de lime dupa cum ati remarcat.
IMG_8171_micIMG_8182_mic
Si am ras tot felicitandu-ma pentru introducerea prunelor uscate in schema, pentru ca dau o savoare placuta si aspect de ciocolata in sectiune (pentru copii poate fii chiar un vis implinit ciocolata asta imaginara).