IMG_8639_mic_text
Ardeiul umplut inveti sa il mananci. Cred ca trei sferturi din copiii de la gradinita strambau din nas cand primeau ardei umplut. Si eu faceam la fel. Mi-a luat cativa ani pana am inceput sa mananc si pielea de la ardei, nu doar continutul. In plus, cand erau ardei doar cu orez si ciuperci era zi de doliu. Trebuia sa pun mai multa smantana ca sa tolerez bestia umpluta din farfurie.
Intre timp, la Bucuresti lucrurile s-au schimbat. Nevoia te invata ca vitaminele sunt bune si se ascund in pielea de ardei si ca din cand in cand e bine sa mananci doar legume. E mai sanatos. Exista o populatie intreaga care are in aproape orice preparat si un strop de ardei, fie ca e iute sau nu (vorbesc de mexicani) si nu au murit. Ba din contra ardeiul iute este bun pentru metabolism.

Ardeiul, se poate umple cu orice fel de carne sau cereale. Eu am ales bulgurul de data asta. Bulgurul e grau zdrobit care in combinatie cu aromele potrivite devine delicios.
IMG_8634_mic

Ingrediente
3 ardei mari (sau 5-6 ardei mici)
1 morcov dat prin razatoarea mica
2 fire ceapa verde
1 legatura de patrungel
1/2 legatura de marar
1 ligurita rasa de scortisoara
150 gr de bulgur
o mana de nuci tocate marunt
o mana de stafide
700 ml supa de legume
3-4 pastai cardamom
4-5 cuisoare
sare
o lingura de unt, o lingura rasa de faina, o lingura de pasta de tomante si 100 ml apa (pentru sosul de rosii)

Intr-o tigaie am calit ceapa verde in ulei pana s-a inmuiat. Am adaugat morcovul dat prin razatoare si am mai calit inca vreo cateva minute. Am adaugat bulgurul si l-am tras la tigaie alaturi de legume vreo 2-3 minute. Am mai adaugat putin ulei, sare, scortisoara si am amestecat. Am luat de pe foc si am amestecat cu nucile tocate, stafidele, patrungelul si mararul tocat. Asta este compozitia.

IMG_8638_mic
Ardeii i-am taiat pentru umplut pastrand capacele cu coada. Am umplut trei sferturi ardeiul si am adaugat supa de legume in care am pus cardamomul si cuisoarele si am pus pe foc. Cand a inceput sa fiarba am acoperit cu un capac si am lasat focul mic pentru 45-50 de minute.
Important! Eu am gresit alegand ardei mari. Ardeii trebuie sa fie mici pentru ca bulgurul (ca si orezul) se umpla la fiert in apa si isi dubleaza sau tripleaza volumul asa ca ardei se pot rupe daca sunt prea mari. Deci, retineti si folositi ardei mai mici.

La final am facut sosul. La fel ca la bechamel. Am topit o lingura de unt cu o lingura de faina intr-o tigaie. Am amestecat ca sa se gateasca faina bine apoi am pus peste o lingura de pasta de tomate si 100 ml de apa am amestecat si am obtinut un sos gros pe care l-am pus in oala cu ardei. Am mai lasa pe foc 5 minute pana sosul s-a legat bine.
IMG_8651_mic

Merge de minune cu smantana, iar gustul este fantastic. Bulgurul se impaca foarte bine cu condimentele asiatice si cu stafidele, iar nucile dau o textura foarte buna.

Daca inlocuiti untul cu ulei aveti un preparat de post perfect, foarte gustos si aromat.