Show Menu

Acasa la Ioana, la Palatul Stirbey

IMG_5132_mic_text

11 august 2013. Facebook indica prompt: Ioana Isopescu’s birthday is today. Ca si cuptorul din bucatarie care incepuse treaba deja de sambata. Duminica era zi de pamplezir. Cu spritz si dans prin padure pe la Palatul Stirbey de la Buftea pentru ca Ioana a vrut muzica live de ziua ei :) si si-a invitat prietenii la SummerWell. Astrele se aliniasera frumos si anul asta pentru doamna Isopescu. Mai ales dupa portia de alergare de dimineata (Ioana este de un timp un participant constant la probele de triathlon din Romania si aproape de fiecare data se intoarce cu o medalie acasa).

Asa ca decizia nu a fost greu de luat pentru un aport de calorii superior: Meringue Lemon Pie (tarte au citron meringuee). Dulce, acrisoara, racoritoare si greu de introdus in curtea Palatului de la SummerWell, daca nu ai cunostinte la “caterincul” festivalului. Dar noi aveam. Si hop cu tarta printre summerieni. Am furat niste tacamuri de plastic si am dat drumul la petrecere. Femei gravide, grasi prefacuti la cure de slabire, sportivi de performanta, minoritati etnice, fotografi, muzicieni si multi alti oaspeti se infruptau curiosi din tarta cu lamaie. Destul de multumiti :) .

Si cum se face tarta cu lamaie si meringue?
Are cateva etape, dar nu se arata a fi un desert prea complicat.

IMG_5074_mic

In primul rand este nevoie de un aluat fraged pentru baza tartei.
El se face dupa aceeasi reteta ca la tarta ganache de aici.

IMG_5082_mic

Aluat fraged
150 de grame faina
100 grame unt rece
3 linguri de zahar
1 galbenus
3-4 linguri de apa rece

Aluatul se coace pentru 20-25 de minute la 180 de grade in cuptorul preincalzit. In timpul coacerii punem peste aluat o foaie de copt si boabe de fasole sau naut care vor face aluatul sa isi pastreze forma.

Crema de lamaie
coaja rasa de la 2 lamai
sucul de la 3 lamai
sucul de la 1 portocala + 100 ml apa
2 linguri de amidon
100 de grame de zahar brun
90 grame unt taiat cubulete
3 galbenusuri de ou + 1 ou intreg

Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie si amidonul. Se adauga sucul de lamaie si cel de portocala cu apa, strecurate.
Se pune pe foc mediu spre iute pana incepe sa fiarba si sa faca bule mici. In momentul in care incepe sa fiarba amestecati constant cu un tel de sarma. Consistenta se modifica foarte repede si devine translucida si lucioasa (amidonul intra in actiune). Se ia de pe foc si se adauga untul. Se amesteca bine cu telul pana se topeste integral si se omogenizeaza. Apoi se adauga galbenusurile si oul intreg, rand pe rand. Se amesteca bine si se mai da pe foc cateva minute pana compozitia se ingroasa si devine un sos consistent(ca la creme patisiere). In tot acest timp amestecam cu telul compozitia sa nu se prinda. Se ia de pe foc si se pune deoparte pana facem meringue din albusurile de ou.

IMG_5084_mic

Meringue
4 albusuri de ou la temperatura camerei
150 de grame zahar pudra
1 lingura de amidon

Se bat albusurile spuma pana formeaza varfuri. Adaugam rand pe rand cate o lingura de zahar si continuam sa le batem. Adaugam si amidonul. Mai batem, dar la o viteza mai mica. Compozitia trebuie sa fie lucioasa si consistenta.

In acest moment crema de lamaie se mai pune putin pe foc sa fie fierbinte, apoi se rastoarna in blatul de aluat fraged.
IMG_5107_mic
IMG_5119_mic

Peste crema de lamaie fierbinte se pune incepand de la margini spuma de albusuri. Spuma trebuie sa atinga marginea aluatului ca sa nu se scufunde prea tare in crema de lamaie. Dupa ce marginea tartei a fost acoperita cu spuma asezam restul in mijlocul tartei si intindem usor.

IMG_5096_mic

Se da la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute (sau pana se face galben maroniu la suprafata).
Se lasa sa se raceasca 1-2 ore. Inainte de a fi taiata se mai poate decora cu coaja de portocala glasata.

Apoi se sare gardul si se mananca pe iarba verde cu toti prietenii.

IMG_5129_mic

La multi ani, Ioana!

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.